HomeNieuwsLifestyleOekraïens bedrijf print betaalbaar huis

Oekraïens bedrijf print betaalbaar huis

De Oekraïense start-up PassivDon is wereldwijd naam aan het maken met 3D geprinte huizen. In acht uur tijd printen ze een woning van 48 vierkante meter.

Een huis bouwen is een dure grap en een werk van lange adem. Steeds meer architecten experimenteren met kant-en-klaarhuizen die ze in enkele uren tijd kunnen neerplanten. Ook PassivDon speelt in op die trend. Sinds de oprichting in april dit jaar, ontving het bedrijf al meer dan 8.000 bestellingen in de Verenigde Staten. De eerste woningen zullen in januari geleverd worden.

Autonoom

De kleinste huizen zijn zo’n 48 vierkante meter groot en de grotere modellen 72 vierkante meter. De prijzen bedragen minstens 54.000 tot 82.000 euro. De kleinste versie wordt in zo’n acht uur tijd geprint. Ramen, deuren en leidingen moeten dan nog worden toegevoegd door een monteur. Alle werken samen duren voor het kleinste model ongeveer 24 uur. Grotere huizen die op maat worden gemaakt met specifieke voorzieningen vergen tot een maand bouwtijd.

De huisjes zijn daarnaast autonoom. Ze zijn voorzien van batterijen die zonnestroom opslaan en filteren vocht uit de lucht. Dat betekent dat ze niet aangesloten moeten zijn op een externe aanvoer van stroom en water.

Betaalbare huizen

Het bedrijf mikt vooral op mensen die in afgelegen gebieden wonen, klinkt het. “Het moet mogelijk zijn om in de natuur te leven, buiten de bewoonde wereld, en tegelijk te genieten van het comfort van een gewoon huis”, vertelt ontwerpster Maria Sorokina aan Business Insider. “Met deze technologie kun je in bosgebieden, de bergen of aan de kust leven op grote afstand van klassieke infrastructuur en andere mensen.”

“Meer dan 100 miljoen mensen hebben geen dak boven hun hoofd”, klinkt het nog. Daarom is er volgens PassivDom een grote behoefte aan betaalbare huizen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels