HomeNieuwsLifestyleLidl verkoopt enkel nog melk van grazende koeien

Lidl verkoopt enkel nog melk van grazende koeien

Lidl wil extra inzetten op duurzaamheid en verkoopt vanaf deze zomer enkel nog melk van koeien die in een wei grazen. Dat is een primeur voor ons land want Lidl is de eerste Belgische retailer die de weide verkiest boven de stal.

Vanaf deze zomer kunnen klanten bij Lidl met een gerust hart hun melkflessen kopen. De keten biedt vanaf dan enkel nog melk aan die afkomstig is van koeien die buiten in een wei grazen. De dieren moeten minstens 120 dagen per jaar en minimaal zes uur per dag buiten kunnen leven en gras eten. De melkflessen en -brikken zullen een ‘weidemelk’-label dragen. Volgens Het Laatste Nieuws verzekert Lidl dat de omschakeling geen invloed zal hebben op de prijs die de consument moet betalen. “Die moet gelijk blijven. We hopen vooral dat de markt daarin volgt en iedereen zijn standaard hoger zet”, zegt Isabelle Colbrandt van Lidl.

Klimaatakkoord

“De ommekeer past volledig in de duurzaamheidsstrategie die we anderhalf jaar geleden zijn beginnen uitrollen”, aldus Colbrandt. “Daarmee scharen we ons achter de COP21-doelstellingen van Parijs, de afspraak om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen zodat de klimaatopwarming beperkt blijft tot 2 graden Celsius.” De keten beklemtoont dat ze al heel wat stappen ondernam om de klimaatopwarming te bestrijden. “Zo letten we er bijvoorbeeld al op dat onze groenten en ons fruit zo lokaal mogelijk zijn. Onze vis is al 100% duurzaam en ons varkensvlees draagt sinds vorig jaar het ‘1 ster beter leven’-label. Melk was een volgende logische stap. We verduurzamen elk jaar 10% van ons assortiment en dat doen we telkens per categorie”, verklaart Colbrandt.

Voordelen

Het nieuwe initiatief is niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de consument. “Het geeft niet alleen een beter gevoel om melk van gelukkige koeien te drinken, er zitten ook effectief meer omega 3-vetzuren in weidemelk dan in stalmelk”, stelt professor Dierlijke Productie Stefaan De Smet (Ugent). “Tot wel drie keer zoveel. Ze hebben een positieve invloed op hart- en vaatziekten, suikerziekte en ontstekingen. Weidekoeien eten een aantal uur per dag vers gras, terwijl stalkoeien vooral maïs en kuilvoeder krijgen. De dieren hebben ook meer beweging en dat is te merken aan de vetzuursamenstelling van hun melk.” Wie zich zorgen zou maken over de smaak, hoeft niet te vrezen. “Op de smaak heeft het grazen geen effect”, besluit De Smet.

Het bericht Lidl verkoopt enkel nog melk van grazende koeien verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels