HomeNieuwsLifestyleKatten herkennen hun naam, ze hebben gewoon een goede pokerface

Katten herkennen hun naam, ze hebben gewoon een goede pokerface

Kattenbaasjes herkennen het wel. Soms lijkt je kat je maar wat goed te begrijpen wanneer je haar naam roept, maar andere keren negeert ze je volkomen. Waaruit je dan maar concludeert dat ze je helemaal niet begrijpt. Helaas, mis poes. Je kat verstaat je zeker, maar heeft vaak simpelweg geen zin om naar je te luisteren.

Dat honden hun naam herkennen, was al langer geweten. Honden zijn sterk gedomesticeerd en leven al lang in het gezelschap van de mens, waardoor hun band ook sterker is. Maar bij katten is dat een ander verhaal. De dieren zijn nog redelijk ‘wild’ en lijken zich weinig aan te trekken van de mensen om hen heen. Nu blijkt echter dat ook zij wel degelijk in staat zijn om hun naam te herkennen. Of ze daar altijd zin in hebben, is iets anders.

Naamherkenning

Onderzoekers aan de Universiteit van Tokio besloten dat het tijd was om de proef op de som te nemen. Hebben katten gewoon schijt aan ons of herkennen ze hun naam echt niet? Voor het experiment onderzochten ze tientallen katten, zowel bij mensen thuis als in kattencafés. Ze speelden een bandje af waarop de naam van de kat in kwestie verstopt zat tussen andere woorden met dezelfde toonkleur en lengte. Uit de studie bleek dat bijna driekwart van de katten reageerde op zijn of haar naam – of dat nu was door de oren te spitsen of zich ook echt te verroeren.

Negeren of niet?

Het onderzoek is een belangrijke stap in het proces om het gedrag en het karakter van katten beter te begrijpen. Al is er ook een kanttekening nodig: bij elk deelexperiment was er bij ten minste een derde van de katten geen reactie te bespeuren. Dat kan enerzijds betekenen dat ze hun naam echt niet begrijpen, maar anderzijds is het mogelijk dat ze gewoon geen zin hebben om te reageren. Katten zijn immers bizarre beestjes. Volgende keer dat je kat niet reageert wanneer je hem of haar roept, mag je er in elk geval van uitgaan dat er een kans bestaat dat ze je simpelweg straal negeert.

Het bericht Katten herkennen hun naam, ze hebben gewoon een goede pokerface verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels