HomeNieuwsLifestyleJe eigen lichaam gebruiken als fitnesstoestel? Zo pak je het aan

Je eigen lichaam gebruiken als fitnesstoestel? Zo pak je het aan

Wat hebben wij nog gemeenschappelijk met de neanderthalers? In cultureel opzicht niet bijster veel, maar qua bewegingen vertonen we nog sterke gelijkenissen. Dat is ook de filosofie achter functional training, een trainingsmethode haaks staat op de populaire, maar kunstmatige ‘machinefitness’.

“Sommige fitnesstoestellen zijn niet goed voor je lichaam”, legt Tess uit. De verklaring hiervoor is simpel. Toestellen als de shoulder press dwingen je lichaam in een onnatuurlijke positie, waardoor ze sneller overbelast geraken. Iets vanuit een zittende positie omhoog duwen is bijvoorbeeld helemaal niet natuurlijk. Het is beter om met deze beweging ook je heupen te gebruiken.  “Door je lichaam zo te ‘forceren’ loop je meer risico’s op blessures of overtraining. En dreig je ontmoedigd te geraken nog voor je goed en wel begonnen bent”, aldus Tess.

Foto Pexels

Overbelasting is niet het enige probleem van machinefitness. “Er bestaan toestellen die zelfs verhinderen dat je een oefening correct uitvoert en alle spiergroepen gebruikt.” Denk daarbij aan de seated twist machine, bedoeld voor je buikspieren. Dat toestel kan lage rugproblemen veroorzaken omdat je verder draait dan je wervelkolom eigenlijk aankan. Wie zijn zijdelings buikspieren aan het werk wil zetten kan dan beter een zijdelingse plank doen.

Zes basisbewegingen

In plaats van machines, maakt functional training gebruik van zes basisbewegingen die we ook in ons dagelijks leven nodig hebben: squats, bends, lunges, pushes, pulls en twitsts. Het idee hierachter is dat je bij dit soort oefeningen verschillende spiergroepen tegelijk aan het werk zet en dus efficiënter traint. De klassieke squat is het perfecte voorbeeld: met die ene oefening train je zowel je bovenbenen als je hamstring en je bil-, buik- en rugspieren. Dat zijn maar liefst vijf spiergroepen in één oefening. Waarom zou je dan nog je buikspieren afzonderlijk aan het werk zetten via verschillende isolatieoefeningen op een een toestel?

“Al squattend train je vijf spiergroepen in één oefening. Waarom zou je dan nog je spiergroepen afzonderlijk trainen?”

Kracht, stabiliteit en mobiliteit

Foto Pexels

“Met deze functionele oefeningen verhoog je de kracht, de stabiliteit en de mobiliteit van je lichaam. Dit helpt je niet alleen in de gym, maar ook bij de bewegingen in je dagelijkse leven.” Een ander voordeel van deze functionele oefeningen is dat je ze overal kan doen omdat je er niets voor nodig hebt. “Je eigen lichaamsgewicht is het beste fitnesstoestel. Daar kan je al een hele work-out mee doen”, verklaart Tess. “Later kan je de oefeningen nog altijd verzwaren en minder saai maken met aanvullende materialen. Denk daarbij aan een TRX, dumbells, kettleballs of enkelgewichtjes.” Wie geen fitness heeft op vakantie, heeft nu officieel geen excuus meer om niet te trainen.

Mare Hotterbeekx

 

Sport jij met ons mee? Deel jouw foto’s, vragen en tips voor Tess via Instagram onder #MetroFeelGood #FeelFanTesstic. Meer work-outvideo’s health tips en weetjes vind je hier

Het bericht Je eigen lichaam gebruiken als fitnesstoestel? Zo pak je het aan verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels