HomeNieuwsLifestyleIs Bitcoin de grootste 'zeepbel' ooit? (video)

Is Bitcoin de grootste ‘zeepbel’ ooit? (video)

Want hoe zit dat nu eigenlijk met die dekselse digitale munt? En is het gevaarlijk om er in te investeren?

Die vraag stellen ongetwijfeld vele nieuwsgierigen zich dezer dagen. Bitcoin lijkt aan een onstopbare opmars bezig en flirt stilaan met de 20.000 dollar (per stuk).

Bitcoin zag in 2008 voor het eerst het daglicht toen ‘Satoshi Nakamoto’ de whitepaper van de munt online smeet. Wie Satoshi nu eigenlijk is, is nog steeds niet geweten. Het kan gaan om één persoon of een groep mensen. En toch, ondanks het feit dat de maker niet gekend is, steken geïnteresseerden soms ongelooflijke bedragen in de munt.

FOMO veroorzaakt ongeziene hoogtes…

De ‘Fear Of Missing Out’ is waarschijnlijk één van de grote redenen waarom Bitcoin dezer dagen voor ongeveer 18.000 dollar (iets meer dan 15.000 euro) per stuk verhandeld wordt. Keerzijde van het succes is echter dat de munt alsmaar trager wordt. De gemiddelde tijd om een bitcointransactie goed te keuren kan soms oplopen tot een paar uur. Voeg daar nog eens aan toe dat er nu veel meer transacties gebeuren dan een paar jaar geleden en je zit al snel met een aardige achterstand aan goed te keuren transacties. Wie zijn transactie sneller goedgekeurd wil zien, kan een hogere ‘fee’ betalen, maar die ligt nu ook al relatief (in vergelijking met de begindagen van de munt) hoog per transactie.

Bitcoin krijgt ook concurrentie. Er zijn al enkele zogeheten ‘bitcoin forks’ die op zich beter zijn dan het origineel en de kans bestaat dat ‘miners’ (mensen of organisaties die door het systeem met bitcoins beloond worden om transacties goed te keuren en dus het hele systeem beheren) gaan kiezen voor een andere, lucratievere verspilling van hun tijd en elektriciteit. En als de miners vertrekken, kan het snel fout gaan. Gelukkig zorgt het systeem achter Bitcoin dan voor een correctie door de moeilijkheid van het ‘minen’ aan te passen, maar toch zou een miner-exodus op korte termijn voor grote problemen kunnen zorgen…

Is het een gevaarlijke investering?

Zoals bij elke investering is het maar zo gevaarlijk als je het zelf maakt natuurlijk. Als je besluit om er wat geld in te steken dat je kan missen, dan is het een relatief ‘veilige’ gok. Met de nadruk op gok. Maar als je er, zoals sommigen reeds deden, je huis voor verkoopt of leningen voor aangaat die je maar moeilijk kan bolwerken, dan weet je hopelijk waar je mee bezig bent…

Toch is er ook positief nieuws: wie er zich in verdiept en de markt goed volgt, kan mogelijks rijk worden van Bitcoin. Of dat dan niet ‘op de kap van een ander’ is, da’s dan weer de vraag. En of je je dat überhaupt aantrekt, da’s aan jou.

Ook zijn er veel interessante ‘altcoins’ (andere digitale munten) die zeker beloftevol zijn én waar ook een goed team aan het roer zit. Maar ook dan kan het nog fout aflopen. Wees dus voorzichtig, investeer nooit meer geld dan je bereid bent te verliezen en informeer je naar het team ACHTER de munt en naar de visie van de makers of munt die jouw voorkeur krijgt. En als je daar nu al zweethandjes van krijgt om er zelfs nog maar aan te denken, doe het dan misschien beter niet. Maar maak vooral jouw eigen, doordachte keuze. Veel succes!

Foto: Belga – Dit artikel is geen financieel advies. Het is een artikel over de ‘wondere wereld van de cryptomunten’ én over enkele valkuilen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels