HomeNieuwsLifestyleHou ook deze zomer je vingers groen!

Hou ook deze zomer je vingers groen!

Tijdens de lockdown hebben heel wat Belgen hun sluimerende passie voor tuinieren ontdekt. En dat komt goed uit, want ook in de zomer zijn er nog heel wat (lekkere) dingen te planten in je moestuin.

Dit voorjaar hebben heel wat landgenoten tijdens de lockdown nieuwe talenten ontdekt zoals klussen en tuinieren. Uit een enquête van marktonderzoeks- en marketingauditinstituut GfK blijkt dat de tijd die vrijkomt door de lagere werkdruk de aandacht van de Belgische consument heeft verlegd naar een gezondere levensstijl. Volgens de resultaten van de GfK-studie ‘Coronavirus Consumer Pulse’ eind april is 72% van de Belgische consumenten geïnteresseerd in tuinieren, een stijging van 17%. Onder hen is 23% van plan de komende weken planten of zaden te kopen. De stormloop op tuincentra net na de lockdown bewijst dat die belangstelling werkelijkheid is geworden. De Belgen trekken massaal hun moestuin in met zaden en planten.

Tuinier zkt. geluk

De experts hadden ons gewaarschuwd. Om ons psychologisch en sociaal welzijn te vrijwaren tijdens de lockdown, hadden we activiteiten nodig. Tuinieren was er daar een van. Volgens Florence Servan-Schreiber, een specialist in positieve psychologie, maakt deze activiteit – net als de liefde bedrijven – deel uit van de elf acties die geluk genereren dankzij hun wetenschappelijk bewezen impact op onze hersenen. «Gras maaien, omspitten, houwen, hout opbergen, wieden en harken zijn manuele activiteiten die je niet alleen letterlijk voeling geven met de realiteit, maar ook je vijf zintuigen wakker schudden. Je schenkt er je volledige aandacht aan», zegt de specialist.

Maar de voordelen van een moestuin houden daar niet op. Tuinieren geeft je de voldoening van gezonde producten en seizoensgroenten te eten. En je weet vanwaar ze komen. Tijdens het tuinieren haal je ook een frisse neus, heb je minder stress en ben je fysiek actief.

Improviseren en tuinieren gaan niet echt samen. Om je goede voornemens te laten duren, zijn hier enkele tips voor wat je in juli en augustus kan planten.

Welke groenten planten in de zomer?

Als leerling-tuinier denk je misschien dat de hitte van juli niet bevorderlijk is voor het planten van nieuwe groenten. En toch zijn er heel wat die je in de zomer kan telen, op voorwaarde dat je ze goed water geeft na zonsondergang.

Je hoeft geen expert te zijn om radijzen te telen. Gewoon een paar zaden in je moestuin of in een bloembak op je balkon, en vier weken later kan je al oogsten en genieten van lekkere radijsjes. In juli is het ook nog niet te laat om wortels te planten. Die hebben wel wat meer tijd nodig dan radijzen voor je ze kan oogsten. Als je ze nu zaait, is de oogst klaar voor je herfstsoepen.

Sla, rucola en spinazie zijn ook niet bang van de zomer. Sla kan je zelfs tot september zaaien. Als je voor zaden kiest, reken dan acht tot tien weken voor je kan oogsten. Wil je op tijd klaar zijn voor je zomerslaatjes? Kies dan voor planten die een paar tientallen cent kosten in het tuincentrum en die je na vier of vijf weken een mooie sla geven.

Alle koolsoorten kunnen ook in juli worden geplant. En het is nog niet te laat om aromatische planten zoals bieslook, tijm, citroengras, daslook of dille te telen. Ook munt is resistent en makkelijk te telen in een tuin of op een balkon. Ideaal voor je mojito’s!

Het bericht Hou ook deze zomer je vingers groen! verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels