HomeNieuwsLifestyleHonden zien aan je gezicht hoe jij je voelt

Honden zien aan je gezicht hoe jij je voelt

Het is helemaal oké om troost te zoeken bij je hond, want de viervoeter merkt wel degelijk aan je gezichtsuitdrukking dat er iets mis is. Uit een Italiaans onderzoek blijkt dat honden aan de hand van je gelaat emoties kunnen onderscheiden en begrijpen.

Onderzoekers van de University of Bari Aldo Moro in Italië gaven 26 honden eten terwijl ze foto’s voorgeschoteld kregen van een man en een vrouw. De twee hadden ofwel een  neutrale uitdrukking ofwel vertoonden ze een van de zes emoties: woede, angst, blijheid, verdriet, verrassing en afschuw.

Hoofd draaien

Wanneer de dieren opgewonden emoties te zien kregen zoals angst, blijheid en woede, dan ging hun hartslag omhoog. Bovendien duurde het langer voordat ze weer aandacht hadden voor hun eten. En ook waren ze geneigd om hun hoofd naar links te draaien.

Net het omgekeerde gebeurde als ze foto’s zagen van man of vrouw die verrast keken. Dat betekent volgens de onderzoekers dat de beesten begrijpen dat de persoon op de foto ontspannen is.  “Opgewonden, negatieve emoties lijken te worden verwerkt door de rechterhelft van het hondenbrein, terwijl positieve emoties eerder worden verwerkt door de linkerhelft”, legt Marcello Siniscalchi uit.

Uit andere studies bleek eerder al dat honden emotionele signalen kunnen afleiden uit de stem, lichaamsgeur en houding van een mens.

Het bericht Honden zien aan je gezicht hoe jij je voelt verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels