HomeNieuwsLifestyleHet is vandaag complimentendag! Zo geef en ontvang jij complimenten

Het is vandaag complimentendag! Zo geef en ontvang jij complimenten

Vandaag is het complimentendag. Complimenten, of je ze nu geeft of krijgt, zorgen voor een goed gevoel. Een welgemeend complimentje boost het zelfvertrouwen, zorgt voor een grotere waardering en maakt gelukkig. Daarom is het belangrijk dat we regelmatig iemand de hemel in prijzen. Maar hoe ga je daar nu eigenlijk mee om?

Complimenten geven

1. Spontaan en oprecht

Als je een compliment wil geven, meen dan ook wat je zegt. Het is ook niet echt de bedoeling dat je het complimentje al de avond ervoor gaat voorbereiden. Zo neemt de geloofwaardigheid af.

2. Wees concreet

Maak je complimenten niet te vaag. «Goed gedaan!», motiveert, maar heeft weinig meerwaarde. Wees specifiek over wat iemand tot een goed einde heeft gebracht. Dat zal veel meer voor de ontvanger betekenen.

3. Focus meer op persoonlijkheid

Een complimentje over een leuke trui of een mooi kapsel is snel gegeven. Deze zijn fijn om te ontvangen, maar vergeet niet om het ook eens over persoonlijkheid te hebben. Deze complimenten worden vaak veel meer geapprecieerd.

4. Koppel je compliment aan een vraag

Wil je geen ongemakkelijke reactie op je compliment, koppel dan een vraag aan je loftuiting. Bijvoorbeeld: «Dat heb je goed opgelost, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?» Zo weet de ontvanger meteen wat die moet antwoorden en vermijd je stroeve interacties.

Complimenten ontvangen

1. Antwoord niet per se zelf met een compliment

«Je ziet er goed uit!», gevolgd door «Dank je wel, jij ook», is niet altijd the way to go. Het maakt het gegeven compliment minderwaardig en zorgt voor een bepaalde ongemakkelijkheid. Een simpel dankwoordje volstaat als reactie.

2. Minimaliseer niet

Wimpel mooie woorden niet af door te zeggen «Oh, het stelde niet veel voor.» Aanvaard het compliment, laat het bezinken en zeg iets zoals: «Bedankt, heel fijn dat je het hebt opgemerkt.»

3. Maak geen misbruik van het compliment

Krijg je een compliment van je baas? Gebruik dit dan niet om iets gedaan te krijgen. Meteen om een dag verlof vragen nadat je baas je vertelde dat je iets goed hebt gedaan, komt heel ondankbaar over.

4.Ga erop in

Soms krijg je een positieve opmerking die je niet meteen kan plaatsen of waar je wat meer wilt over weten. Wees niet bang om hierover wat meer uitleg te vragen. Hiermee laat je zien dat het compliment veel voor je betekent.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/het-vandaag-complimentendag-zo-geef-en-ontvang-jij-complimenten

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels