Vind ons op

Zita

Het gelukkigste moment van een reis is… de planning vooraf

Lifestyle

Het gelukkigste moment van een reis is… de planning vooraf

Het moment waarop je vakantie je het meeste blijdschap geeft, is niet op een strand met een cocktail in de hand, maar nog voor je vertrokken bent. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek. De high die je voelt tijdens de planning van je trip wordt zelden of nooit tijdens of na de reis opnieuw ervaren.

Lees je dit artikel op reis, dan moeten we je waarschuwen. Het beste moment van de vakantie ligt al achter je. Dat waren de talloze uren die je gespendeerd hebt toen je de route en de overnachtingen voor je reis vastlegde, stellen onderzoekers van de universiteiten van Rotterdam, Breda en Amsterdam in een studie die gepubliceerd werd in Applied Research in Quality of Life.

Je bent minder gelukkig na de reis

De onderzoekers vergeleken het gevoel dat hun proefpersonen ervaarden voor, tijdens en na hun vakantie. Een eerste opvallende waarneming was dat iedereen aangaf vooraf een high te ervaren. Daarna bleek dat dat gevoel enkel terugkwam als de vakantie als ‘relaxerend’ ervaren werd. Was het een ‘neutrale’ of ‘stresserend’ trip, dat haalde het geluksgevoel nooit meer hetzelfde niveau.

“De praktische les die mensen hieruit kunnen trekken is dat je vooral gelukkig wordt van het vooruitzicht op een reis”, verklaarde hoofdonderzoekers Jeroen Nawijn aan The New York Times. Niet verrassend dus dat 69% van de Amerikanen zijn vakantie plant tijdens de werkuren, blijkt uit een rondvraag van Travel Secrets.

Het bericht Het gelukkigste moment van een reis is… de planning vooraf verscheen eerst op Metro.

Meer in Lifestyle

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top