HomeNieuwsLifestyleEerlijkheid duurt het langst? Niet als je graag seks wil

Eerlijkheid duurt het langst? Niet als je graag seks wil

Egoïstische jongeren hebben vaker seks dan leeftijdsgenoten die eerlijk en bescheiden door het leven gaan. Tot die opvallende conclusie kwam Daniel Provenzano van The University of Windsor in Canada.

Jongeren die er geen graten in zien om anderen voor hun kar te spannen voor hun eigen winst, zijn vaker pestkoppen. Dat pestgedrag is volgens Provenzano meer dan gewoon onaangenaam gedrag. Door de jaren heen is pesten geëvolueerd naar een manier voor mannen om dominantie en kracht uit te stralen. Voor vrouwen is dat een signaal dat deze sterke, dominante mannen goed zijn voor de voortplanting.

Evolutionair voordeel

De redenering hierachter is dat dit soort mannen hun nageslacht goed beschermen en hun vrouw en kinderen voorzien in hun behoeften. Dominantie is voor een man dus om twee redenen een aantrekkelijke eigenschap: het levert hen meer partners op en het schrikt eventuele rivalen af. Egocentrische pestkoppen hebben evolutionair gezien dus een voordeel.

Provenzano en zijn collega’s bestudeerden voor dit onderzoek verschillende karaktereigenschappen die ervoor zouden kunnen zorgen dat je bereid bent pesttactieken toe te passen om een partner te veroveren. De proefpersonen werden in twee groepen verdeeld. In de ene groep zaten 144 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 18,3 jaar, in de andere groep 396 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 14,6 jaar.

Bescheidenheid en eerlijkheid

Beide groepen moesten een vragenlijst over hun seksleven invullen. De onderzoekers stelden vragen over het aantal seksuele partners, maar ook of de proefpersonen weleens iemand gepest hebben. Met een tweede vragenlijst gingen de wetenschappers verder in op de persoonlijkheden van de jongeren. Ze onderzochten zes verschillende karaktereigenschappen, zoals bijvoorbeeld de bereidheid tot samenwerking, maar ook de bereidheid anderen uit te buiten.

Hierbij werd goed gekeken naar hoe de proefpersonen emotioneel in elkaar zitten en hoe eerlijk en bescheiden zij zijn. Degenen die niet hoog scoorden op de laatste twee eigenschappen, waren vaak pestkoppen. De jongere mensen die laag scoorden op de eerlijkheid en bescheidenheid gebruikten nog vaker pesttechnieken om een seksuele partner te vinden dan de anderen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels