HomeNieuwsLifestyleDit zijn de gevaren van meditatie

Dit zijn de gevaren van meditatie

Jarenlang al horen we hoe geweldig de voordelen wel niet zijn van meditatie. Het zou je kalmer en evenwichtiger maken en dit wordt ook steeds vaker bevestigd door de wetenschap. Maar onderzoekers van de Brown University in Californië hebben nu onderzoek gedaan naar de gevaren van mindfulness en er zijn toch enkele dingen waar je voor moet oppassen. 

De wetenschappers onderzochten de ervaringen van zestig mensen die in het dagelijkse leven mediteren. Daarbij kwamen ze tot de conclusie dat de techniek je op zes manieren slecht kan beïnvloeden.

1. Het moedigt negatief denken aan

Heel wat mensen mediteren omdat ze zo positiever in het leven kunnen staan, maar dat is helaas niet altijd het geval. Zowat de helft van de participanten kreeg irrationele gedachten en raakte gedesillusioneerd door het mediteren.

2. Je zintuiglijke waarneming kan veranderen

De manier waarop je kijkt, ruikt en hoort en proeft kan aangetast worden door het mediteren. Heel wat deelnemers hallucineerden of zagen visioenen en lichten die er niet waren. Anderen werden dan weer gevoeliger voor geluid.

3. Je verliest je motivatie

Heb je last van uitstelgedrag? Mediteer dan vooral niet, want volgens het onderzoek ondermijnt het je motivatie. Het gaat niet alleen om je werk, maar ook om activiteiten die je voordien wel leuk vond. Dit is wellicht het resultaat van ‘onthechting’, het afstand doen van wereldse genoegens en materiële bezittingen, iets waar mediteerders naar streven.

4. Je zal negatieve gedachten en emoties herbeleven

Meditatie kan emoties en herinneringen naar boven brengen die je lange tijd onderdrukt hebt. Dit kan leiden tot een vloedgolf van negatieve gevoelens. Particpanten gaven aan dat ze angstaanvallen hadden en zich paranoïde of  depressief voelden.

5. Je kan er fysieke bijwerkingen van krijgen

Sommige participanten vertelden aan de onderzoekers dat ze hoofdpijn kregen en zich vermoeid, zwak of duizelig voelden na een meditatiesessie. Anderen gaven dan weer aan dat ze spijsverteringsproblemen hadden of last hadden van onwillekeurige bewegingen.

6. Je kan asociaal worden

Door te mediteren probeer je met jezelf in contact te komen, maar het kan de manier waarop je interacteert met anderen ook drastisch veranderen. De helft van de deelnemers gaf aan dat ze zich sociaal beperkt voelden of dat ze zich niet normaal konden gedragen in het bijzijn van anderen vanwege het mediteren. Bijna de helft stelde dat ze moeilijk terug kon integreren in de samenleving na een intense meditatieretraite.

Het bericht Dit zijn de gevaren van meditatie verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels