HomeNieuwsLifestyleDit lest je dorst het best bij warm weer

Dit lest je dorst het best bij warm weer

Ben je tijdens deze warme zomermaanden op zoek naar wat vloeibare verkoeling, grijp dan naar een warme drank. Het klinkt onlogisch, maar door de extra warmte ga je zweten en drijf je de hitte af. IJskoude pintjes zijn dus helaas een slecht idee.

De zomer staat voor de deur en de bijkomende hitte laat zich nu al voelen. Veel mensen zoeken dan ook een manier om zich af te koelen en grijpen daarbij massaal naar de ijsblokjes in hun diepvries. Maar dat is een slecht idee, stelt Women’s Health. Je koelt het best af van warme dranken, hoe contradictorisch dat ook klinkt.

Als je iets warm drinkt, zoals thee, soep of koffie, zal uiteraard ook de temperatuur van je lichaam stijgen. De automatische reactie daarop is zweet produceren. Dat zweet verdampt op je huid en neemt daarbij de warmte op je huidoppervlak mee. Dat heeft een verkoelend effect. Pikant eten doet net hetzelfde.

Geen ijsjes of pintjes voor jou

Gooi je een ijskoud glas Cola binnen, dan zal je het tegenoverstelde effect bekomen. Je innerlijke temperatuur zal in eerste instantie dalen, maar daarna zal je lichaam in actie treden om die temperatuur weer op peil te krijgen. Ook grote hoeveelheden gekoelde drank hebben een averechts effect. Het zal ervoor zorgen dat je bloed trager stroomt, waardoor de warmte niet goed afgevoerd wordt.

Laat ook die lekkere ijsjes maar opzij staan. Ze bevatten heel wat calorieën en om die te verwerken, moet je lichaam heel wat energie verbruiken. Dat veroorzaakt op zijn beurt heel wat warmte en, je raadt het al, je lichaamstemperatuur zal erdoor stijgen. Hetzelfde principe geldt voor frisdrank.

Nog meer slecht nieuws: ook alcohol doet je innerlijke thermometer stijgeren. Alcohol zet namelijk je nieren aan het werk, waardoor je lichaam meer water zal afdrijven dan normaal. Daardoor kan je zomaar te weinig water overhouden om nog te zweten. Het gevolg: je zal het warmer hebben.

Het bericht Dit lest je dorst het best bij warm weer verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels