HomeNieuwsLifestyleDeze vijf mythes over ouder worden kloppen niet

Deze vijf mythes over ouder worden kloppen niet

Vijfenzestigplussers maken een steeds groter deel uit van de bevolking, en toch bestaan er nog veel misverstanden over ouder worden. Deze vijf mythes over de derde leeftijd verwijzen we alvast naar de prullenmand. 

1. Het libido neemt af

Je hormoonhuishouding verandert met de leeftijd, maar dat betekent niet per se dat je libido ook daalt. Zo neemt de zin in seks bij vrouwen net toe na de menopauze. Dat oudere mensen minder seks hebben, heeft andere oorzaken. Vaak gaat het om bijwerkingen van medicatie of de afwezigheid van een partner. Omdat vrouwen langer leven dan mannen zijn ze op hogere leeftijd vaker weduwe, wat niet meteen de seksuele frequentie vooruit helpt.

2. Je hersenen takelen af

Naarmate we ouder worden, werken de neuronen in onze hersenen anders. Oudere mensen worstelen soms met hun geheugen, maar veel hangt af van de omgeving en de mate van fysieke en mentale activiteit. Oudere mensen denken anders, maar hun gedachten zijn daarom niet minder diepgaand, creatief of betekenisvol. Michelangelo ontwierp op zijn 88ste nog ingewikkelde architecturale plannen.

3. Je wordt conservatiever

Niet noodzakelijk. Oudere mensen hebben doorgaans iets conservatievere opvattingen dan jongeren, maar dat komt vooral omdat ze zijn opgegroeid in een ander tijdperk. Wat vooruitstrevend was in de jaren dertig van de twintigste eeuw is dat vandaag al lang niet meer. Onderzoek toont aan dat veranderde politieke opvattingen even vaak voorkomen bij jongeren als bij ouderen.

4. Je wordt ongelukkiger

Gelukkig klopt dat niet. Uit onderzoek blijkt dat het geluksgevoel een dipje kent tussen je dertigste en je veertigste, maar verder gaat het alleen maar in stijgende lijn. Hou ouder je wordt, hoe meer je de neiging hebt om te focussen op positieve herinneringen en informatie. Je slaagt er doorgaans ook beter in om je gevoelens onder controle te houden.

5. Je immuunsysteem verzwakt

Dat klopt grotendeels wel, al zijn er enorme verschillen tussen individuen. Zo wordt de kwaliteit van iemands immuunsysteem grotendeels bepaald door het voedingspatroon. Oudere mensen hebben wel het voordeel dat ze vaak immuun zijn voor bepaalde virussen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels