HomeNieuwsLifestyleSlecht zelfbeeld? Trek de natuur in

Slecht zelfbeeld? Trek de natuur in

Dat een boswandeling wonderen kan doen voor je fysieke gezondheid weten we allemaal. Maar blijkbaar helpt Moeder Natuur ook om je zelfvertrouwen op te krikken. Dat blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Body Image. 

Wetenschappers van de Britse Anglia Ruskin University, de Perdana University en de University College London hebben de handen in elkaar geslagen om te checken of Moeder Natuur een positief effect heeft op je zelfbeeld. En als je iets doet, doe je het maar meteen goed, moeten ze gedacht hebben. Want in totaal voerden ze maar liefst vijf testen uit.

Plaatjes kijken of wandelen

Bij de eerste drie proeven kregen Britse studenten een heleboel foto’s te zien van natuurrijke en stedelijke omgevingen. Voor de twee andere testen moesten enkele proefkonijnen door een park, bos, groen plein, straat of gebouw wandelen. Op voorhand en achteraf werd bij iedereen gepolst naar hun zelfbeeld.

Opmerkelijk: wie een foto van een groene omgeving had gezien, of er door was gekuierd , had achteraf meer zelfvertrouwen. Dat geldt niet voor de mensen die in aanraking waren gekomen met een stedelijke omgeving. Voor de vorsers is dat voldoende bewijs om te besluiten dat er een soort verband bestaat tussen tijd doorbrengen in de natuur en respect voor je lichaam.

Plezierige gevoelens

Hoofdonderzoek Viren Swami komt ook meteen met een verklaring op de proppen. “Door tijd door te brengen in de natuur, creëer je eigenlijk een fysieke én mentale afstand met situaties waarbij je beoordeeld wordt op je uiterlijk”, legt ze uit. Met andere woorden besef je even dat er meer is dan een hypersmalle taille of de nieuwste hipstertrend. “Daarnaast trekt een groene omgeving ook je aandacht en ben je gefascineerd door al het schoon. En dan borrelen er al eens plezierige gevoelens op.”

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels