HomeNieuwsLifestyleDaarom smaken bubbels in een glas beter dan in een beker

Daarom smaken bubbels in een glas beter dan in een beker

Met Kerstmis en Nieuwjaar in het vooruitzicht zal er ongetwijfeld een flesje bubbels gekraakt worden. Op het ene feest wordt de drank in echte glazen geschonken, op het andere in plastic fluitjes. Wat smaakt nu het beste?

Een echt champagneglas is chiquer, waardoor we ervan uitgaan dat sprankelende wijnen daarin beter smaken. Nu heeft een studie aan de University of Texas en het University College ­London bewezen dat er ook een wetenschappelijke reden achter dat fenomeen schuilt.

Verschillende klanken

De onderzoekers deden een test in een labo met verschillende soorten glazen en bekers. Daar konden ze met een ­onderwatermicrofoon het geluid waarnemen dat bubbels maken. Uit die klanken stelden ze vast dat bubbels anders klinken in een glas dan in een plastic beker.

De vorm en kwaliteit van de plastic bekers speelt hierbij geen rol. Zelfs harde plastic fluitjes die eruitzien als een echt glas zorgen niet voor een betere smaak. “Het proces waarbij bubbels worden gevormd, is bij plastic helemaal anders dan bij glas”, legt hoofdonderzoeker Kyle S. Pratt uit.

Grootte van de bubbels 

De bubbels gaan zich anders vormen en gedragen wanneer we champagne, cava of prosecco in een plastic beker gieten. Ze blijven dan langer aan de randen kleven. Hierdoor worden de bubbels groter en beïnvloeden ze de smaak van het goedje. Omdat onze mond erg gevoelig is aan verschillende texturen, gaan we de verandering proeven.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels