HomeNieuwsLifestyleDAAROM gooi je VHS-videobanden maar beter niet weg

DAAROM gooi je VHS-videobanden maar beter niet weg

VHS-banden lijken weer een gewild verzamelobject te zijn. De afgelopen maanden zijn tijdens veilingen forse bedragen neergeteld voor videobanden. Bij veilinghuis Heritage Auctions ging een band met daarop de film ‘Back to the Future’ voor 75.000 dollar (bijna 74.000 euro) van de hand, terwijl voor exemplaren van ‘The Goonies’ en ‘Jaws’ respectievelijk 50.000 en 32.500 dollar werd betaald.

Verzamelaars van videobanden bestaan al sinds het einde van de jaren zeventig, toen ze voor het eerst werden geïntroduceerd. Maar tegenwoordig zijn de meeste «VHS-banden bijna niets waard», aldus John uit Newmarket in Canada, die beweert er ongeveer 3.000 te hebben verkocht over een periode van meer dan 20 jaar. «Je mag van geluk spreken als je vijf dollar per stuk krijgt», zegt deze actieve eBay-gebruiker die weigerde zijn achternaam te geven.

Verzegelde exemplaren

Tot voor kort werd alleen veel geld neergeteld voor enkele films die niet online of op een ander beelddrager zijn uitgebracht of voor obscure horrorfilms. Maar de nieuwe verzamelwoede lijkt vooral gericht op blockbuster-titels, met name uit de vroege jaren 80. De banden moeten dan wel aan een aantal vereisten voldoen. Zo zijn eerste edities en verzegelde exemplaren gewild. Een beperkte oplage, zoals een speciale editie van ‘Star Wars’, doet het ook goed. De scifi cult-klassieker van George Lucas wordt algemeen beschouwd als een must-have en er zijn al meerdere exemplaren verkocht voor meer dan 10.000 dollar.

De heilige graal zouden exemplaren van films kunnen zijn die voor het eerst in 1977 op de Amerikaanse markt werden uitgebracht, zoals ‘MASH’, ‘Patton’ en ‘The Sound of Music’, door een financieel in moeilijkheden verkerende 20th Century Fox. Volgens Jay Carlson van Heritage Auctions kunnen die duizenden euro’s opbrengen.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/daarom-gooi-je-vhs-videobanden-maar-beter-niet-weg

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels