HomeNieuwsLifestyleBUCKETLIST TIP. Een bezoekje aan het plantenparadijs van het Barbican Centre in...

BUCKETLIST TIP. Een bezoekje aan het plantenparadijs van het Barbican Centre in Londen

Londen. Een stad als geen ander, maar toch wordt de Britse hoofdplaats nog al te vaak herleid tot clichés. De London Eye, de Tower of London, Buckingham Palace… Toeristen komen er en masse naartoe om toch maar die ene perfecte selfie op Instagram te kunnen posten. Wie het echte Londen wil zien, is hier echter niet aan het juiste adres.

Elke stad heeft wel enkele toeristische bezienswaardigheden waar locals hun neus voor ophalen. Parijzenaars gaan echt niet staan aanschuiven aan de Eiffeltoren en Brusselaars vermijden de straatjes rond Manneken Pis als de pest. Toch hebben ook locals zo hun favoriete plekjes in de stad, die vaak meer het bezoeken waard zijn dan de klassieke trekpleisters.

Barbican Centre

Voor Londenaars is het Barbican Centre zo één van die – niet al te goed verborgen – pareltjes. Het brutalistische gevaarte is gelegen in het economische hart van de stad en vormt een opvallend geheel. Je vindt er, naast woningen, ook een theater, cinema, bibliotheek, restaurants en evenementenruimtes. En, niet te vergeten, het Barbican Conservatory. Deze indrukwekkende serre is gelegen op de derde verdieping van het hoofdgebouw en is een ware streling voor het oog – als je van brutalisme en planten houdt natuurlijk.

BUCKETLIST TIP. Een bezoekje aan het plantenparadijs van het Barbican Centre in Londen
Foto C. Van Puymbroeck

Concrete jungle

Bij een serre denk ik eigenlijk spontaan aan een lichte, elegante constructie vol sierlijke bloemen en lieflijke paadjes. Een beeld dat zonder twijfel is ontstaan door iets te veel tijd te besteden op Instagram en Pinterest. De Barbican Conservatory is weliswaar licht, maar tot zover het clichébeeld. De sterk aanwezige metalen structuren gaan hier hand in hand met de robuuste brutalistische architectuur en worden afgewerkt met een vleugje tropische vibes. Of nou ja, eerder een hele vleug. De serre is van boven tot onder gevuld met planten die je als plantenliefhebber waarschijnlijk wel kent, maar die hier volledig buiten proportie gegroeid te lijken zijn. Denk aan een tien meter lange Monstera of een Strelitzia die makkelijk twee keer zo groot is als jijzelf. En, ondanks het feit dat je deze plek niet bepaald schattig kan noemen, esthetisch is de serre wel. Die Instagrampost heb je binnen de kortste keren gemaakt.

BUCKETLIST TIP. Een bezoekje aan het plantenparadijs van het Barbican Centre in Londen
Foto C. Van Puymbroeck

Wie de Barbican Conservatory weleens heeft bezocht, weet wellicht dat die tot nog toe enkel open was tijdens bepaalde weekends en op feestdagen. Daar komt nu echter verandering in, want het Barbican Centre heeft aangekondigd dat de serre vanaf 13 juli zeven dagen per week de deuren zal openen. Dat betekent dus de hele week lang plantenkijkplezier. Een bezoekje is volledig gratis, maar op tijd boeken is wel een goed idee en kan hier.

Het bericht BUCKETLIST TIP. Een bezoekje aan het plantenparadijs van het Barbican Centre in Londen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels