HomeNieuwsLifestyleEen vijfde van de koppels vindt dat partner te weinig helpt in...

Een vijfde van de koppels vindt dat partner te weinig helpt in huishouden

Vier op de vijf jongeren zijn heel tevreden over hun lief als het om het huishouden gaat. Dat blijkt uit onderzoek van Aanbiedingenfolders.nl onder 1.126 Nederlanders met een relatie. Slechts 21% van de bevraagden vindt dat hun partner onvoldoende bijdraagt aan het huishouden.

Het is goed gesteld met de huiselijke vrede binnen relaties. Dat blijkt uit een rondvraag bij 1.126 Nederlanders die samenwonen met hun partner in opdracht van Aanbiedingenfolders.nl. Slechts 21% van de jongeren stelt dat hun partner hen onvoldoende helpt in de huishouding. Van alle ondervraagden zegt een zevende wel sinds de lockdown vaker ruzie te maken met hun partner en de voornaamste reden daarvoor is de verdeling van de huishoudelijke taken. In de afgelopen maanden hebben vooral jonge stelletjes (tot 40 jaar) vaker onenigheid met elkaar (24%).

“We brengen op dit moment veel meer tijd binnenshuis door dan voorheen”, zegt Ivar van der Wal van Aanbiedingenfolders.nl. “Omdat we onze huizen intensiever zijn gaan gebruiken, worden ze ook een stuk sneller smerig. Wanneer je partner vervolgens bij de schoonmaak op de bank blijft liggen, kan ik me voorstellen dat dit voor ruzies zorgt.”

Huishoudskills

Het onderzoek bevestigde ook een cliché: de bevraagden gaven aan dat voornamelijk de mannen te weinig doen in het huishouden. Ook de manier waarop ze klusjes volbrengen, is volgens veel vrouwen ondermaats. Zo stelt een kwart van de vrouwelijke respondenten zich te ergeren aan de manier waarop hun partner een gemiddelde huishoudelijk taak uitvoert. Mannen zijn minder kritisch: 15% stoort zich aan de huishoudskills van hun partner.

Toch hoeft dit voor mannen geen reden te zijn om het dan maar helemaal niet meer te proberen. Zo vindt 42% van de vrouwen het aantrekkelijk om hun partner bezig te zien in het huishouden. Van der Wal: “Dit is een gebied waar voor de gemiddelde man nog veel te halen valt, getuige het onderzoek. In plaats van de auto te wassen, kun je als man beter een keer de was doen of het huis stofzuigen. Niet alleen doe je je vrouw dan een plezier met een fris huis, het kan ook van positieve invloed zijn op jullie liefdesleven. Mocht het er uiteindelijk toch niet van komen, dan heb je altijd nog een schone woning.”

Excuses

Naast te weinig hulp in de huishouding leidt ook het massale thuiswerken tot veel ergernissen onder Nederlandse stellen. Zo stelt 11% van de ondervraagden dat hun partner onvoldoende rekening houdt met hun werk wanneer ze beiden vanuit huis werken. Vrouwen (13%) hebben hier vaker last van dan mannen (9%). Uit het onderzoek blijkt echter dat 9% van de ondervraagde mannen werk weleens als smoes gebruikt om onder huishoudelijke taken uit te komen. Onder vrouwen is dit 6%.

Van der Wal: “Als je continu bij elkaar op de lip zit, is het belangrijk je aan elkaar aan te passen. Communiceren is hierbij cruciaal; als jouw vriend of vriendin niet weet dat jij om twaalf uur een belangrijke videomeeting hebt, kan je het hem of haar ook niet kwalijk nemen als er een stofzuiger op de achtergrond te horen is. Al is het natuurlijk niet de bedoeling hier misbruik van te maken door te gaan Netflixen op de werkcomputer.”

Het bericht Een vijfde van de koppels vindt dat partner te weinig helpt in huishouden verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels