HomeNieuwsLifestyleBewezen. Schoonheid zit écht vanbinnen

Bewezen. Schoonheid zit écht vanbinnen

Koen Wauters zong het al “echte schoonheid zit vanbinnen” en nu is het ook wetenschappelijk bewezen. Onderzoekers aan de New York University geven een heel nieuw perspectief op de waarden van schoonheid.

Schoonheid is vooral iets subjectief en zou niet wetenschappelijk te onderbouwen moeten zijn”, legt Denis Pelli aan Science Daily uit. Hij is professor aan de Psychologie-afdeling van de NYU. “Maar sommige van de belangrijkste aspecten van schoonheid zijn eigenlijk heel erg simpel. Filosofen denken al heel lang dat ons uiterlijk eigenlijk een bijzonder gevoel van plezier geeft. ”

“We gaan er massaal vanuit dat het gevoel van schoonheid iets is waar we heel lang over moeten nadenken, voegt Aenne Brielmann toe, leidinggevende in het onderzoek en doctoraal student aan de NYU. “Maar dit onderzoek laat zien dat slechts een fractie van een seconde genoeg kan zijn om de pracht van iemands uiterlijk te ervaren.”

Voor het onderzoek keken de wetenschappers naar werk en gedachten van de filosoof Plato uit de Griekse oudheid. Maar ook de 19de eeuwse schrijver Oscar Wilde en psycholoog Gustav Fechner komen voorbij.

Fascinatie

“Schoonheid is iets dat de mensheid al duizenden jaren fascineert”, zeggen de auteurs. “Schoonheid beïnvloedt ons in de keuzes die we dagelijks maken. Elk jaar spenderen consumenten miljoenen dollars en uren aan het verkrijgen van een nieuw uiterlijk of behouden van hun looks.”

Kenmerken

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, toch vinden ze dat niet alle schoonheid van binnen zit. Uit de conclusie van het onderzoek blijkt dat ook bepaalde kenmerken kunnen zorgen dat iets mooier wordt. Denk aan symmetrie en rondingen, die maken dingen vaak knapper. “Maar we moeten voorzichtig zijn dat we deze kenmerken niet overschatten”, zegt Brielmann. Het blijkt dat onze smaken helemaal niet zo enorm verschillen.”Denk bijvoorbeeld aan het gezicht van Marilyn Monroe dat we allemaal zo mooi vinden. Ze heeft een moedervlek, haar gezicht is dus niet meer symmetrisch. Ze is een uitzondering op de regel die schoonheid zou bepalen.”

Het bericht Bewezen. Schoonheid zit écht vanbinnen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels