HomeNieuwsEntertainmentVrienden en collega’s reageren verslagen op dood van Robbe De Hert: “Afscheid...

Vrienden en collega’s reageren verslagen op dood van Robbe De Hert: “Afscheid van een grote meneer”

Filmregisseur Robbe De Hert is overleden, omringd door zijn naaste familie en vrienden. Dat melden zijn zoon Lou De Hert, zijn broer Stan De Hert, en zijn intieme vrienden Gil Knevels en Ida Dequeecker. De Hert werd 77. De regisseur was al een tijdje ziek. Hij overleed aan de gevolgen van suikerziekte.

In 1980 regisseerde Robbe De Hert ‘De Witte van Sichem’, gebaseerd op het boek van Ernest Claes. Bijna 600.000 mensen gingen De Herts’ ‘De Witte’ zien. In de jaren daarop regisseerde het eeuwige enfant terrible van de Vlaamse film nog onder meer ‘Brylcream Boulevard’ (1995), ‘Gaston’s War’ (1997) en de Elsschot-verfilming ‘Lijmen/Het Been’ (2000).

Monsieur Cinema

Enkele naaste filmcollega’s gaven een eerste reactie op zijn heengaan. Jan Verheyen: «Robbe is altijd een ’enfant terrible’ genoemd, maar hij was dat niet uit keuze maar uit noodzaak. In die boeiende maar moeilijke pioniersjaren van de Vlaamse film moést je wel lastig doen om gehoord te worden. Robbe was een ’enfant terrible’ zodat de volgende generaties het niet meer hoefden te zijn. En hij was boven alles een ongelooflijke filmliefhebber die cinema ademde; hij was onze Monsieur Cinema.»

Erik Van Looy: «Robbe was tegelijk een groot en bezeten filmmaker en één van de meest unieke persoonlijkheden van zijn tijd. Vaak geestig, altijd weerbarstig, nooit banaal. Ik denk dat we mogen zeggen dat hij minstens 10 levens heeft geleid. Het hadden er nog 10 méér mogen zijn. Indien de hemel bestaat, zetten ze daar maar beter snel een regisseursstoel klaar en maken ze zich op voor een stevige storm, want Robbe bleef altijd zichzelf en zal altijd zichzelf blijven. Ik hoop dat we hem nog héél lang zullen missen.»

Michaël Pas: «Robbe was een volksheld. Iemand die zichzelf gemaakt heeft. Zonder opleiding, zonder middelen, met niets dan zijn talent en zijn koppigheid. Zo heeft hij aan de weg van de Vlaamse film getimmerd, en kansen gemaakt voor wie na hem kwam. Als jongetje van twaalf speelde ik mee in Robbe’s De Witte van Sichem. Ik was diep onder de indruk van Robbe zelf, zijn bezieling, zijn energie en zijn gedrevenheid. Na mijn toneelschool was ik enorm trots dat ik de rol van Robbe mocht spelen in Blueberry Hill. Het vertrouwen dat hij me daar geschonken heeft, heeft me mijn hele loopbaan als acteur voortgestuwd. Ik heb veel aan Robbe te danken. Dank je wel, grote beer!»

Het kabinet van Antwerps burgemeester Bart De Wever zegt: «De burgemeester betuigt zijn medeleven aan de naasten van een echt Antwerps filmicoon.»

Koen Crucke, die meespeelde in «Zware Jongens» noemt De Hert op Twitter, «Een grote meneer van onze Vlaamse filmwereld en een absoluut schitterende lieve talentvolle vriend. Ik mocht zowel in het theater als in de film onder zijn regie werken. Bedankt Robbe. Slaap zacht vriend».

«Vaarwel lieve, wilde, tegendraadse Robbe. R. I. P», schrijft actrice Hilde Van Mieghem.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle schrijft, eveneens op Twitter, «Rust zacht Robbe De Hert. We nemen afscheid van een grote meneer in de Vlaamse cinema. Sterkte aan familie en vrienden.»

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon heeft eer betuigd aan de overleden regisseur Robbe De Hert. «Een groot regisseur heeft ons vandaag verlaten. Diep medeleven met familie en vrienden. RIP Robbe De Hert», zo tweette Jambon maandagavond.

Herdenking

Omwille van COVID-19 wordt in intieme kring afscheid genomen. In 2021 plannen vrienden, met akkoord van de familie, een herdenking. De familie vraagt om in alle rust dit verlies te kunnen verwerken.

Het bericht Vrienden en collega’s reageren verslagen op dood van Robbe De Hert: “Afscheid van een grote meneer” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels