HomeNieuwsEntertainmentVier dagen werken per week is beter voor iedereen

Vier dagen werken per week is beter voor iedereen

Vier in plaats van vijf dagen per week arbeid verrichten is gunstig voor je gezondheid, je gezinsleven, de economie en het milieu. Dat schrijft Owen Jones, columnist van de Britse krant The Guardian.

Een dag minder per week werken. Dit klinkt velen vast als muziek in de oren. Volgens Owen Jones is dat een uitstekend idee. En wel om vijf redenen.

Gezondheid

Te veel werken is een nefast voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat een hoge werkdruk samengaat met overmatige stress en een hoge bloeddruk. Wie stress op het werk ervaart, heeft meer risico op het krijgen van een beroerte. Wie minder werkt, leeft dus langer.

Economie

Ook een herverdeling van de werkuren kan het resultaat zijn van wat Jones opteert. Voor elke persoon die te veel uren arbeid verricht, zijn er werknemers die niet genoeg uren kunnen kloppen. Win-win, aldus Jones.

Milieu

Ook het milieu kan baat hebben van een vierdagenwerkweek. Wie meer vrije tijd heeft, heeft meer vrije tijd, dus zal eerder duurzaam leven dan gemakkelijk. De fiets nemen in plaats van de auto ligt bijvoorbeeld meer voor de hand. Wie meer tijd heeft zal ook eerder zelf koken dan eten afhalen of kant-en-klaar opwarmen.

Gendergelijkheid

Een kortere werkweek kan aanzetten tot een meer gelijke huishoudelijke verdeling, aldus de Britse columnist. Op een vrije dag hebben mannen meer tijd om taken in het huishouden op te pakken dan op werkdagen.

Zelfontplooiing 

Wie een dag per week minder werkt, heeft meer vrije tijd. Vele mensen spenderen de schaarse uren aan zaken waar ze gelukkig van worden, zoals aan sociale contacten of hobby’s. Owen Jones schrijft tenslotte dat we moeten streven zelfstandige, goed ontwikkelde individuen te worden in plaats van gedweëe melkkoeien.

Happy Eddie Murphy GIF - Find & Share on GIPHY

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels