HomeNieuwsEntertainmentVandaag start proces tegen Bart De Pauw: welke straf hangt hem boven...

Vandaag start proces tegen Bart De Pauw: welke straf hangt hem boven het hoofd en wanneer kennen we het vonnis?

De correctionele rechtbank van Mechelen buigt zich vandaag en morgen over het dossier van belaging en overlast door gebruik van elektronische communicatiemiddelen waarin televisiemaker Bart De Pauw beschuldigd wordt. Als hij schuldig wordt bevonden, riskeert De Pauw een maximumstraf van twee jaar cel.

De Pauw wordt beschuldigd van het belagen van minstens 13 vrouwen met wie hij samenwerkte door hen ongewenst seksueel getinte berichten te sturen. Bij enkele vrouwen kwam hij ook naar hun thuisadres. De vrouwen zouden hem hebben gezegd dat ze dit niet konden appreciëren maar volgens hen bleven de berichten komen.

Enkelen stapten in 2017 naar de preventieadviseur van de VRT, met als bedoeling De Pauw te doen stoppen. Die laatste werd door de VRT op non-actief gezet en kwam zelf met het verhaal naar buiten. Daarop besliste het Mechelse gerecht een onderzoek op te starten en in september 2020 werd De Pauw door de raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

Enveloppe

Het proces tegen De Pauw werd al in januari ingeleid, maar toen kwam een bijkomende vraag van de verdediging van De Pauw om een verzegelde enveloppe te kunnen inkijken. In die enveloppe zaten de eerste verklaringen die enkele slachtoffers bij de preventie-adviseur van de VRT hadden afgelegd. De rechtbank besliste echter dat de enveloppe gesloten bleef omdat het beroepsgeheim van de preventie-adviseur anders geschonden zou worden. Bovendien had de verdediging de vraag tot het openen van de verzegelde enveloppe reeds voorgelegd aan de Kamer van Inbeschuldigingstelling, die op 17 mei 2019 dat verzoek afwees, en eenzelfde debat kan niet nog eens overgedaan worden voor de feitenrechter.

Actrices

Alle partijen hebben hun conclusies reeds schriftelijk aan elkaar overgemaakt. Vandaag komen het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen aan het woord, dan kennen we dus de gevorderde straf voor de televisiemaker. De maximumstraf die hem boven het hoofd hangt is twee jaar cel. Op de banken van de burgerlijke partijen zitten negen van de dertien vrouwen die uit het onderzoek naar voren kwamen als vermeende slachtoffers. Het gaat onder meer om de actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert – twee vrouwen met wie De Pauw een buitenechtelijke relatie had -, Ella-June Henrard en Lize Feryn.

Ook het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen stelde zich burgerlijke partij. Alle burgerlijke partijen worden vertegenwoordigd door meesters Christine Mussche en An-Sofie Raes. Enkele dagen geleden bleek dat nog enkele andere vrouwen intussen hebben getuigd over gelijkaardige feiten. Zij kunnen zich echter geen burgerlijke partij meer stellen aangezien hun getuigenis kwam na de inleidingszitting. De vier vrouwen die wel al in het dossier vermeld worden maar nog geen burgerlijke partij waren, kunnen wel nog aansluiten bij dit geding.

Vonnis nog niet voor meteen

Morgen is de verdediging aan het woord. De Pauw nam meesters John Maes en Michaël Verhaeghe onder de arm, zij gaan resoluut voor de vrijspraak en menen dat er geen sprake is van een misdrijf. Na de verdediging krijgt elke partij nog een laatste repliek en wordt het dossier door de drie rechters in beraad genomen.

Het vonnis wordt ten vroegste vier weken na de laatste procesdag verwacht. Dat is op 11 november, een wettelijke feestdag waardoor het wellicht pas 18 november wordt. De kans is echter reëel dat de rechtbank meer tijd neemt voor het vonnis en het pas in december klaar zal zijn.

Intussen startte De Pauw ook al een burgerlijke procedure op voor de rechtbank in Brussel tegen de VRT. De Pauw, zijn productiehuis en zijn gezin menen dat de stopzetting van hun samenwerking voorbarig was en heeft geleid tot enorme reputatieschade. Alles samen werd zo’n 12 miljoen euro aan schadevergoedingen geëist.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/homepage/vandaag-start-proces-tegen-bart-de-pauw-welke-straf-hangt-hem-boven-het-hoofd-en-wanneer-kennen-we-het

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels