HomeNieuwsEntertainment‘Unplugged’-gitaar van Kurt Cobain geveild voor recordbedrag

‘Unplugged’-gitaar van Kurt Cobain geveild voor recordbedrag

De gitaar die Kurt Cobain, de overleden frontman van Nirvana, bespeelde tijdens een iconisch optreden voor MTV Unplugged in 1993 is afgelopen weekend voor een recordbedrag van 6 miljoen dollar (5,37 miljoen euro) onder de hamer gegaan.

De akoestisch-elektrische Martin D-18E uit 1959 ging daarmee ver boven de originele schatting van ruim één miljoen dollar. De Amerikaan Peter Freedman, oprichter van het microfoonmerk Rode Microphones, mag zich de nieuwe eigenaar noemen van één van de meest waardevolle instrumenten uit de rockgeschiedenis.

In totaal werd er zeven keer geboden op het instrument, inclusief het winnende bedrag van 6.000.010 miljoen dollar. Voor deze duizelingwekkende som krijgt winnaar Freedman de gitaar en de originele gitaarkoffer, met daarin een aantal snaren, drie plectrums en een suède opbergtasje. Met zijn winnend bod heeft Freedman overigens het record voor het hoogste bedrag waarvoor een gitaar ooit geveild werd verbroken. Het vorige record stond op naam van de zwarte Fender Stratocaster van Pink Floyd-voorman David Gilmour uit 1969. In juni vorig jaar verkocht Veilinghuis Christie’s deze ‘Black Strat’ voor bijna 4 miljoen dollar.

Ook gitaar van Prince geveild

De Martin D-18E gitaar was ooit bezit van Nirvana-zanger en rocklegende Kurt Cobain, die zichzelf in 1994 van het leven beroofde op 27-jarige leeftijd. Het instrument werd speciaal versteld voor de linkshandige zanger en verwierf wereldfaam door een ‘Unplugged’ concert van muziekzender MTV in 1993. In deze serie, oorspronkelijk uitgezonden tussen 1989 en 2002, traden bekende zangers, zangeressen of bands in akoestische setting op, met minimaal gebruik van elektrische instrumenten en versterkers. Op de gitaar speelde Cobain onder meer een akoestische versie van de hit ‘Come as You Are’.

De gitaar van Cobain is trouwens niet de enige gitaar van overleden muziekgoden die afgelopen weekend van eigenaar wisselde: ook de Blue Angel Cloud 2 gitaar van Prince ging onder de hamer. Het winnende bod bedroeg 563.500 dollar.

Het bericht ‘Unplugged’-gitaar van Kurt Cobain geveild voor recordbedrag verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels