Vind ons op

Zita

Entertainment

Straks geen ‘FC De Kampioenen’ meer op Youtube

Youtube mag niet langer series waar het geen eigenaar van is, zoals bijvoorbeeld FC De Kampioenen, zomaar online plaatsen. Binnenkort kan het dus gebeuren dat je je favoriete reeks niet meer op Youtube kan zien.

Youtube mag niet meer zomaar alle series op haar platform laten staan. Dat besliste een Oostenrijkse rechter. Vroeger ging men er vanuit dat dát wel mocht. Youtube werd tot voor kort bekeken als een ‘platform’ om content te delen, maar de site was niet verantwoordelijk voor de video’s die online werden gezet. Series zoals FC De Kampioenen zijn eigendom van VRT en dus eigenlijk auteursrechtelijk beschermd. Eigenlijk mag je die dus niet zomaar online zetten, maar tot voor kort was dat geen probleem.

Beroep

Youtube kan natuurlijk nog wel in beroep gaan tegen de beslissing van de Oostenrijkse rechter, dus helemaal zeker is het nog niet. Maar hoe dan ook wordt er 20 juni een Europese directieve, een soort van Europese wet, gestemd. Artikel 13 van die tekst verplicht sites zoals Youtube en Facebook om actief inhoud te filteren op series zoals FC De Kampioenen. Die serie mag de site dan niet online laten staan. Al kan het nog wel even duren voor de wet ook echt van kracht wordt, want ook andere Europese instituten moeten nog hun zegje doen.

Het bericht Straks geen ‘FC De Kampioenen’ meer op Youtube verscheen eerst op Metro.

Meer in Entertainment

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top