HomeNieuwsEntertainment‘Koning van de surfgitaar’ Dick Dale overleden op 81-jarige leeftijd

‘Koning van de surfgitaar’ Dick Dale overleden op 81-jarige leeftijd

Dick Dale, de Amerikaanse gitarist die geldt als een van de grondleggers van de surfrock, is zaterdagnacht overleden op 81-jarige leeftijd. Dick Dales meest bekende nummer is ‘Misirlou’ uit 1962, dat in 1994 opnieuw populair werd dankzij de soundtrack van regisseur Quentin Tarantino’s cultfilm ‘Pulp fiction’.

Dick Dale, die in 1937 in Boston geboren werd als zoon van een Poolse moeder en Libanese vader, creëerde het typische surfgeluid door Midden-Oosterse toonladders te spelen over een stevig voortstuwende beat. Ook de galm of ‘reverb’, net als het snelle, staccato tokkelen van de gitaar, waren typisch voor zijn geluid. Zoals bigband-drummer Gene Krupa, een van zijn inspiratiebronnen, vuurde Dick Dale zijn muziek aan met driftige kreten.

Opgevist door ‘Pulp Fiction’

Dick Dale, die als linkshandige zijn gitaar ondersteboven bespeelde, had zich ondergedompeld in de opkomende surfcultuur nadat hij en zijn familie in 1954 verhuisd waren naar Californië. Samen met zijn band, de Del-Tones, nam hij er baanbrekende surfalbums op als ‘Surfer’s choice’ uit 1962 en ‘King of the surf guitar’ uit 1963. Zijn song ‘Let’s go trippin’ wordt vaak beschouwd als de eerste surfrocksong.

De surfmuziek raakte op de achtergrond eind jaren zestig, door de ‘Britse invasie’, de ‘vloedgolf’ van Britse bands als The Beatles die de hitlijsten ging overspoelen. Maar dankzij cultfilm ‘Pulp Fiction’, die opent op de tonen van ‘Misirlou’, raakte de muziek van Dick Dale and his Del-Tones weer helemaal in beeld in de jaren 90. De muziek zou nog meermaals gecoverd worden, onder meer door popgroep The Black Eyes Peas.

Eigen type versterker en gitaar

Dick Dale pionierde overigens niet alleen in de surfmuziek. Hij werkte ook samen met gitaarbouwer Leo Fender aan een versterker die sterk genoeg was om zijn muziek aan te kunnen. Dick Dales gouden Stratocaster-gitaar, ‘The Beast’, was een cadeau van Leo Fender hemzelf, dat Dick Dale in staat moest stellen om zo luid mogelijk te spelen.

Het is onduidelijk wat de precieze oorzaak is van het overlijden van Dick Dale, maar hij zou al een paar jaar met gezondheidsproblemen gekampt hebben. Volgens California Rocker is hij al die tijd blijven optreden. “Ze vragen me waarom ik niet op pensioen ga?”, zei Dale in een interview aan de site. “Wel, er zijn twee redenen: muziek spelen houdt me in leven, en mijn muziek helpt anderen.”

Het bericht ‘Koning van de surfgitaar’ Dick Dale overleden op 81-jarige leeftijd verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels