Vind ons op

Zita

Kinderen van horrorhuis in Ruinerwold doen hun verhaal op tv

Entertainment

Kinderen van horrorhuis in Ruinerwold doen hun verhaal op tv

Het bizarre, geheime leven van een familie in het Nederlandse dorpje Ruinerwold was bijna een jaar geleden wereldnieuws. De jarenlang opgesloten kinderen doen binnenkort voor het eerst hun ongelooflijke verhaal op tv.

De vier oudste kinderen van het gezin dat jarenlang onder de radar leefde op een boerderij in Ruinerwold, vertellen eenmalig hun verhaal. Dat doen zij in de BNNVARA-documentaireserie ‘De Kinderen van Ruinerwold’.

Een nieuw leven

Documentairemaker Jessica Villerius volgde hen de afgelopen anderhalf jaar intensief. Zij was aanwezig op belangrijke momenten in hun nieuwe leven. Samen met hen blikt ze terug op hun kinderjaren en de uitzonderlijke omstandigheden waarin het gezin leefde. ‘De Kinderen van Ruinerwold’ is vanaf 24 maart vier woensdagen te zienp NPO 1.

Wordt de vader vervolgd?

Gisteren werd in een pro-forma zitting de voortgang van de strafzaak tegen vader Van D. besproken. De vader wordt verdacht van vrijheidsberoving van zijn kinderen en van seksueel misbruik van twee van hen. Ter discussie staat nu de vraag of Van D. wel terecht kan staan. Dit vanwege zijn beperkte mentale gezondheid na een herseninfarct. De Rechtbank beslist op 4 maart of de strafvervolging zal plaatsvinden of zal worden geschorst. Het Openbaar Ministerie wil de vervolging stoppen. “Van D. zit gevangen in zijn eigen brein”, aldus de officier van justitie. Zicht op verbetering van enige betekenis is er niet.

Wereldnieuws in Ruinerwold

De jongste van deze vier gevolgde kinderen van Ruinerwold, in de media aangeduid als ‘Jan’ (27), wordt op 13 oktober 2019 in één klap wereldnieuws. Aan een lokale bareigenaar vertelde Jan dat hij is weggelopen van huis en hulp nodig heeft. Als de politie wordt ingeschakeld blijkt al snel dat hij, samen met zijn broertje en vier zusjes, jarenlang een verborgen bestaan heeft geleid op een boerderij in Ruinerwold. Zij hebben daar, samen met vader Gerrit Jan van D. een geheim en ongeregistreerd leven geleid. Eerder al ontsnapten twee oudere broers en een zus. In de documentaireserie komen deze broers, de zus en Jan zelf voor het eerst aan het woord.

Eerste en enige keer

In een gezamenlijke verklaring laten de vier oudste kinderen via BNNVARA weten dat dit de eerste en enige keer is dat ze hun verhaal zullen doen: “Op 4 maart valt er voor ons een belangrijke beslissing. Of Gerrit Jan nu wel of niet vervolgd zal worden, de impact die de gebeurtenissen op ons leven hebben gehad is en blijft onverminderd groot. Er is in deze zaak wat ons betreft geen sprake van winnaars of verliezers, al zien wij zelf wel graag dat er een inhoudelijke behandeling komt waarin Gerrit Jan zich moet verantwoorden voor een aantal zaken.”

Het bericht Kinderen van horrorhuis in Ruinerwold doen hun verhaal op tv verscheen eerst op Metro.

Meer in Entertainment

To Top