HomeNieuwsEntertainmentAndy Peelman: “Als ik zie hoe het gerecht bij ons werkt, snap...

Andy Peelman: “Als ik zie hoe het gerecht bij ons werkt, snap ik dat Vlaanderen steeds rechtser stemt”

‘De Buurtpolitie’-acteur Andy Peelman is niet te spreken over de gang van zaken bij de Belgische justitie. Volgens hem komen nog al te veel misdadigers weg met een te lichte straf.

Andy Peelman, alias Koen Baetens uit ‘De Buurtpolitie’, heeft het niet begrepen op het Belgische gerecht dat volgens hem te vergevensgezind is. Hij maakt daarbij de vergelijking met het Amerikaanse strafsysteem, waar zware gevangenisstraffen voor vergelijkbare criminele feiten schering en inslag zijn. “Weet je, als je in Amerika nog maar een agent aanraakt, mag je al een fameuze straf verwachten. Hier mag je m’n collega Kitty Van Nieuwenhuysen doodknallen en loop je enkele jaren later weer vrij rond.”

Werkstraf voor gewapende overval

“Weet je wanneer ik me soms ook erger? Als ik naar ‘De Rechtbank’ kijk. Drie mensen bekenden daar recent een gewapende overval op een Carrefour. Bij het weglopen trokken ze ook nog eens een handtas uit de handen van een oud vrouwtje. In de rechtbank zitten ze er dan amper geïnteresseerd bij. En wat is het vonnis? Een werkstraf van 250 uur. Geen dag cel. Daar kan ik met m’n verstand niet bij. Dan denk ik: ‘Wat haalt ons werk op de straat eigenlijk uit?”, vertelt hij in Dag Allemaal.

Deurwaarder voor snelheidsboetes

De 36-jarige acteur uit Lokeren schrikt er dan ook niet van dat Vlaanderen een stevige ruk naar rechts maakte bij de laatste verkiezingen. “En dan is iedereen zo verbaasd dat Vlaanderen almaar rechtser stemt. Je zal maar één van die slachtoffers zijn, hé, en niet veel later op straat opnieuw geconfronteerd worden met die dader. En als je 53 per uur rijdt in de bebouwde kom, sturen ze een deurwaarder op je af om de boete te betalen. Natuurlijk worden de burgers dan kwaad”, besluit hij.

Het bericht Andy Peelman: “Als ik zie hoe het gerecht bij ons werkt, snap ik dat Vlaanderen steeds rechtser stemt” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels