HomeNieuwsBizarZwitserland bereidt zich voor op tsunami’s

Zwitserland bereidt zich voor op tsunami’s

De Zwitserse regering heeft een studie besteld die moet onderzoeken hoe groot de kans is dat het land getroffen wordt door een tsunami. Daarvoor legt Bern 2 miljoen Zwitserse frank (1,75 miljoen euro) neer.

Het klinkt wat vergezocht, want als we aan een tsunami denken, herinneren we ons vooral de dramatische beelden van de zeebeving in de Indische Oceaan eind 2014 waarbij 230.000 doden vielen. Toch is Zwitserland niet aan het overdrijven.

Aardbeving

In de geschiedenis van het land is het al een aantal keer voorgevallen, melden Zwitserse media. Zo vond er in 1601 een aardbeving plaats met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter. Daardoor kwam een deel van de berg Bürgenstock in het Vierwoudstrekenmeer (foto) terecht, waarna vloedgolven van acht meter hoog volgden. Meer dan duizend jaar eerder zou er een gelijkaardig scenario hebben plaatsgevonden.

De voorvallen gebeurden lang geleden, maar ook nu komen de fenomenen regelmatig voor. In augustus was er nog een modderlawine op de Piz Cengalo, waarbij ook 400.000 kubieke meter rots naar beneden kwam. Ook aardbevingen zijn geen uitzondering. Het zijn er meestal kleine, de grote – van meer dan 6 op de schaal van Richter – komen gemiddeld om de 50 tot 150 jaar voor. De laatste stevige aardbeving dateert van 1946. Het is dus niet ondenkbaar dat er binnenkort weer een opduikt.

“Onderschat gevaar”

Dat risico probeert Zwitserland nu in te schatten. Het land vreest vooral dat de beving zich voordoet in een van de meren waar rivieren doorstromen en waar dus beweging in zit, en het land onder water kan zetten. “We moeten dit in kaart brengen”, zegt geoloog Flavio Anselmetti van de universiteit van Bern. “Het is een gevaar dat wordt onderschat.”

Het Zwitserse ministerie voor Milieu, de universiteit van Bern, de technische hogeschool van Zürich en het Duitse instituut voor oceanologie in Bremen zullen zich over de kwestie buigen. Maar dan moeten ze eerst de toestemming van de inwoners krijgen. Zij krijgen nog tot 21 oktober de tijd om verzet aan te tekenen tegen de studie. Als dat er niet komt, start het onderzoek nog voor het einde van het jaar.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels