HomeNieuwsBizarWOW. Wandelaar filmt instortende gletsjer in Kirgizië en ontsnapt nipt aan de...

WOW. Wandelaar filmt instortende gletsjer in Kirgizië en ontsnapt nipt aan de dood (video)

Een Britse toerist heeft een erg goede engelbewaarder: het scheelde vijf minuten, of Harry Shimmin had zijn dood gevonden op een berg in Kirgizië. Net toen hij de top van het Tian Shan-gebergte bereikt had, wou hij enkele foto’s nemen van het uitzicht. Op dat moment stortte een gletsjer in, die aan een razendsnel tempo transformeerde tot een gigantische lawine. Shimmin filmde alles: «Achteraf lachten en huilden we omdat het overleefd hadden.»

Samen met 8 andere Britse toeristen en 1 Amerikaanse vertrok Shimmin op een gegidste bergtocht door de bergketen van Tian Shan in Kirgizië. De prachtige tocht liep op wieltjes, tot ze het hoogste punt van hun wandeling bereikt hadden. Op dat moment splitste Shimmin zich af van de groep om foto’s te nemen op een klifrand. «Plots hoorde ik het geluid van krakend diep ijs achter me», getuigt hij op Instagram. «Toen begon ik te filmen. Ik was er al even dus ik wist dat ik vlakbij kon schuilen.»

Daardoor kon hij een indrukwekkende video nemen, waarin de impact van de ineenstortende gletsjer duidelijk te zien is. Shimmin filmt tot het laatste moment, tot je hem «oh dear God», hoort zeggen en hij gehaast gaat schuilen. «Ja, ik heb tot de laatste seconde gewacht om te schuilen, en ja, ik wist dat het veiliger was geweest om meteen naar de schuilplek te gaan. Ik weet dat ik een groot risico nam. Ik voelde dat ik de situatie onder controle had. Maar toen de sneeuw dichterbij kwam, het donker werd en moeilijk om te ademen, was ik bang dat ik zou sterven.»

Ongehavend

Hij haalde de schuilplek op het nippertje. «Daar voelde het alsof ik in een storm terechtgekomen was. Eenmaal het voorbij was, voelde ik een stevige adrenalinerush. Een klein laagje sneeuw bedekte me, maar verder had ik niets. Ik voelde me alleen wat duizelig.»


De rest van de groep was ver genoeg van de lawine en kwam er ook met de schrik van af. Een vrouw had wel een diepe snee in haar knie en had medische zorgen nodig. Iemand anders was van een paard gevallen en had enkele lichte schrammetjes.

«De hele groep lachte en huilde. We waren blij dat we het overleefd hadden. Pas achteraf beseften we hoeveel geluk we gehad hadden. Als we vijf minuten verder gewandeld hadden, waren we allemaal dood.»

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/wow-wandelaar-filmt-instortende-gletsjer-kirgizie-en-ontsnapt-nipt-aan-de-dood-video

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels