HomeNieuwsBizarVrouw met keelpijn blijkt parasiet in amandelen te hebben na eten van...

Vrouw met keelpijn blijkt parasiet in amandelen te hebben na eten van sashimi

Dokters hebben een 38 millimeter lange parasitaire worm uit de amandelen van een  Japanse vrouw gehaald. De worm komt er waarschijnlijk door het eten van sashimi: dunne plakjes vers gesneden, rauwe vis. 

De 25-jarige vrouw uit Tokyo had last van een pijnlijke en geïrriteerde keel en ging met de klachten naar het St Luke’s ziekenhuis in Japan. Daar bleek dat de Japanse geen last had van een griepje, maar wel van een parasitaire worm. De dokters haalden met behulp van een pincet een glibberig beestje van maar liefst 38 millimeter lang en 1 millimeter breed uit haar amandelen.

Nog levend

Het geval werd beschreven in het vakblad de American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. De auteurs schrijven dat de worm nog levend was na verwijdering uit de linkeramandel van de vrouw. Nadien ging de toestand van de vrouw er zeer snel op vooruit. De parasiet werd geïdentificeerd als een nematode of rondworm (specifiek de Pseudoterranova azarasi) – een van de verschillende parasieten die mensen kunnen oplopen na het eten van rauwe vis of vlees. De Japanse bevestigde inderdaad dat ze vijf dagen voordien sashimi had gegeten. Sashimi is een Japans gerecht van dunne plakjes vers gesneden, rauwe vis en wordt vaak geserveerd bij sushi.

sashimi
De worm in volle glorie. American Journal of Tropical Medicine and Hygiene / Sho Fukui / Takahiro Matsuo / Nobuyoshi Mori

De rondworm bevond zich in het vierde larvestage, en was al één larvestage gegroeid sinds de vrouw de parasiet per ongeluk had verorberd. Normaal nestelen dit soort parasieten zich in de buikregio in plaats van in de keel. Wanneer dat laatste gebeurt, krijgt de patiënt last van een “tintelend gevoel in de keel” en een hoest.

De auteurs waarschuwen in de paper voor het gevaar van parasitaire infecties door het eten van rauwe vis. Door de popularisering van sushi en sashimi is er immers een significante stijging van het aantal gevallen wereldwijd. Er zijn meer dan 700 gevallen bekend in onder andere Japan, landen uit de Stille Ocean, Zuid-Amerika en Nederland.

Het bericht Vrouw met keelpijn blijkt parasiet in amandelen te hebben na eten van sashimi verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels