HomeNieuwsBizarTrump nam peperdure kunst mee uit woonst ambassadeur: “Je krijgt het binnen...

Trump nam peperdure kunst mee uit woonst ambassadeur: “Je krijgt het binnen 6 jaar terug”

President Donald Trump zou tijdens een bezoek aan Parijs voor 750.000 dollar (634.000 euro) aan kunstwerken uit de residentie van de Amerikaanse ambassadeur hebben meegenomen, zo hebben persbureau Bloomberg en meerdere Amerikaanse media gemeld. Volgens ingewijden zou hij een portret, een buste en een set zilveren figuurtjes in een opwelling in zijn vliegtuig Air Force One hebben laten laden.

Trump schrapte bij het bezoek in 2018 een bezoek aan een militaire erebegraafplaats met gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog, volgens een publicatie vorige week omdat hij niet naar een begraafplaats met ‘losers’ wilde. Officieel kon de presidentiële helikopter vanwege slecht weer niet vliegen.

In de uren die het Amerikaanse staatshoofd daardoor over had zou hij eens goed om zich heen hebben gekeken in de residentie van de VS-ambassadeur, waar hij verbleef. Dat Hôtel de Pontalba in het 8ste arrondissement van Parijs geldt als vlaggenschip voor het kunstprogramma dat het ministerie van Buitenlandse Zaken in ambassades heeft uitgerold. Er worden ook rondleidingen gegeven.

Ambassadeur durfde geen “neen” zeggen

Trump zou de dag na het geschrapte bezoek aan de erebegraafplaats een buste van Benjamin Franklin, een portret van de Amerikaanse vertegenwoordiger in Frankrijk en een stel zilveren Griekse mythologische figuren hebben aangewezen om mee terug te nemen naar het Witte Huis. Hij zou de geschrokken Amerikaanse ambassadeur, die niet “neen” durfde te zeggen, hebben beloofd dat de kunstwerken na zes jaar, aan het einde van zijn (verhoopte) tweede presidentstermijn, zouden terugkeren naar Parijs.

Het incident zou toendertijd op de lachspieren hebben gewerkt en verwondering hebben uitgelokt, maar bezorgde functionarissen van het Witte Huis en het State Department kopbrekens. “De president heeft deze prachtige, historische stukken, die eigendom zijn van het Amerikaanse volk, mee teruggenomen naar de Verenigde Staten om ze prominent te vertonen”, bevestigde zijn woordvoerder Judd Deere aan Bloomberg.

Het bericht Trump nam peperdure kunst mee uit woonst ambassadeur: “Je krijgt het binnen 6 jaar terug” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels