HomeNieuwsBizarSteenrijke Duitse ondernemer crasht voor kust van Letland na spooktocht door Europa

Steenrijke Duitse ondernemer crasht voor kust van Letland na spooktocht door Europa

Voor de kust van Letland is zondag een privaat vliegtuig gecrasht, zo heeft persbureau Reuters op gezag van de Zweedse hulpdiensten gemeld. Sommige bronnen spreken van een «spookvliegtuig». Het toestel vloog ook even door het Belgische luchtruim, bericht het persagentschap AFP op basis van de Franse luchtmacht. De vier inzittenden, waaronder de steenrijke Duitse ondernemer Peter Griesemann, zijn nog niet gevonden.

Om 14 uur 56 is bij het Spaanse Jerez de la Frontera een in Oostenrijk geregistreerde Cessna 551 opgestegen, zonder een duidelijke bestemming. Er zouden vier mensen aan boord zijn geweest van de kleine zakenjet. Volgens de Duitse krant Bild zou het om een piloot, een man, een vrouw en haar dochter gaan.

Ter hoogte van Parijs en Keulen zou volgens Reuters het toestel twee keer zijn omgekeerd, om dan over Zweden naar het Balticum koers te zetten. Volgens de Franse luchtmacht passeerde het toestel ook in het Belgische en Luxemburgse luchtruim.

Gevechtsvliegtuigen van de NAVO

Om 19 uur 37 verloor het vliegtuigje snel snelheid en hoogte, bij gebrek aan brandstof. Om 19 uur 44 was het van de radar verdwenen. De Cessna crashte uiteindelijk in de Baltische Zee ten noordwesten van de Letse stad Ventspils. De vlucht van het «spookvliegtuig» was te volgen via de website flightradar24.com.


Voor de crash waren gevechtsvliegtuigen van de NAVO vanuit Estland opgestegen om het toestel te volgen. Ook in Duitsland waren gevechtsvliegtuigen opgestegen om een kijkje te nemen. In Frankrijk zou er ook een «scramble» zijn geweest. «De pogingen om radiocontact te maken, waren vruchteloos en visueel contact kon geen activiteit in de cockpit vaststellen», zegt de Franse luchtmacht in een persbericht. Mogelijk is de piloot bewusteloos geraakt. Nog volgens Bild waren er vanuit de Cessna kort na opstijgen drukproblemen in de cabine gemeld. Eenmaal voorbij het Iberisch schiereiland viel het contact uit.

Meteen na de crash werd een reddingsactie opgestart die de hele nacht is doorgegaan. Reddingswerkers hebben enkele brokstukken en een olievlek gevonden en voor verder onderzoek overgebracht naar de havenstad Ventspils, meldt Liva Veita van de Letse kustwacht. Daar wordt nagekeken of de wrakstukken onderdelen zijn van het bewuste vliegtuig. Volgens de Zweedse kustwacht zijn de overlevingskansen van de vier inzittenden gering. Het zou gaan om de steenrijke Duitse ondernemer Peter Griesemann (72). Hij is de eigenaar van luchtvaartmaatschappij Quick Air, een firma die gespecialiseerd is in verplaatsingen met kleine privévliegtuigjes. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Ook zijn echtgenote, hun dochter en haar vriend waren aan boord van het «spookvliegtuig».

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/steenrijke-duitse-ondernemer-crasht-voor-kust-van-letland-na-spooktocht-door-europa

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels