HomeNieuwsBizarSociale rangorde bepaalt lengte van penis van eenden

Sociale rangorde bepaalt lengte van penis van eenden

De penis van eenden heeft niet altijd dezelfde lengte. Naargelang de positie die een mannetje in een groep inneemt, zal zijn geslachtsdeel groter of kleiner worden.

Over het vrijgedrag van eenden is al veel geschreven. Zo hebben vrouwelijke eenden een draaiende vagina om indringende mannetjes tegen te houden en draaien de pennissen van hun wederhelften net in de andere richting. Nu blijkt ook dat die piemels variëren in lengte gedurende het jaar.

Om de beurt een lange penis

Patricia Brennan, een biologe aan de universiteit van Mount Holyoke, bestudeerde de groei van de geslachtsorganen van mannelijke rosse stekelstraateenden. Ze ontdekte dat de plaats die de eend in een de sociale rangorde inneemt van groot belang is voor de lengte van zijn flieter.

Bij de leider van de groep mannelijke eenden groeide de penis tot zijn maximale lengte. Bovendien bleef die ook heel het jaar lang zijn lengte bewaren. Dat was niet zo bij zijn soortgenoten uit dezelfde groep. Bij hen groeide hun derde poot maar tot de helft van zijn maximale lengte. Al wisselde ze onderling periodes van vier tot zes weken af waarin hun penis wel groeide.

Brennan en haar team onderzoeken seks bij eenden al langer. Ze hopen tot enkele inzichten te komen die hen meer leren over hoe ze bijvoorbeeld de penissen van mensen kunnen doen groeien. Bovendien is het nuttig om te onderzoeken hoe dieren zich aanpassen aan het veranderende milieu.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels