HomeNieuwsBizarKikkers veranderen van kleur om verwarrende orgieën te vermijden

Kikkers veranderen van kleur om verwarrende orgieën te vermijden

Sommige kikkers veranderen speciaal van kleur om tijdens seks duidelijk te maken dat ze mannelijk zijn. Dat is niet onlogisch, want de dieren kruipen vaak met heel tesamen onder de lakens.

Ervaringsdeskundigen zullen het beamen, maar een orgie kan soms in de heetst van de strijd verwarrend worden. Kikkers kampen met hetzelfde probleem, want zij planten zich vaak met heel wat soortgenoten tegelijk voort. Daar hebben sommige soorten een oplossing voor gevonden.

De mannetjes van de Afrikaanse rietkikkers slaan enkele weken voor de geslachtsgemeenschap geel uit. Dat gaat niet snel, zoals bij kameleons, maar is een proces van enkele weken, waarbij de pigmenten van hun huid langzaamaan veranderen.

Kans op voortplanting vergroot

Rayna Bell, een dierkundige aan het Smithsonian Institute, onderzocht samen met enkele Australische onderzoekers wat er eerst was: de gele kleur of de kikkerorgieën. Uit oude observaties en aan de hand van het DNA-profiel van de dieren bleek dat het fenomeen van de gezamenlijke copulatie ouder is. Pas daarna, waarschijnlijk om verwarring te voorkomen en de kansen op voortplanting te vergroten, zijn de kikkers van kleur beginnen veranderen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels