HomeNieuwsBizarShoppers met nazi-mondmaskers shockeren, maar: “Ik ben geen nazi” (video)

Shoppers met nazi-mondmaskers shockeren, maar: “Ik ben geen nazi” (video)

In een filmpje is te zien hoe een koppel Amerikaanse winkelaars een nazivlag gebruikt om hun mond en neus mee te bedekken. Wanneer het koppel geconfronteerd wordt met hun gedrag, ontkent de vrouw dat ze nazisympathieën heeft, maar louter een statement wil maken over de toekomst van het land. 

De Amerikaanse inwoner Raphaela Mueller kon haar ogen niet geloven toen ze afgelopen zaterdag plots twee winkelaars met een hakenkruis voor hun gezicht zag lopen in een lokale Walmart-vestiging in Minnesota. Nadat ze de winkelmanager alarmeerde, begon ze het koppel te filmen terwijl ze aan het afrekenen waren.

“Jullie zijn gestoord”, horen we Muellers partner Benjamin Ruesch het duo toeroepen. “Jullie hebben een ziekte. Je kan niet Amerikaans zijn en zo’n masker dragen. We hebben hier een oorlog over gevoerd.” “Ik ben geen nazi”, antwoordt de 64-jarige vrouw. Wanneer Mueller haar vraagt waarom ze dan een masker met een hakenkruis draagt, suggereert de vrouw dat ze een statement wil maken over de coronamaatregelen en de toekomst van het land.

“We leven in een socialistische staat”

“Ik probeer je te laten zien wat er in Amerika gaat gebeuren. Als je op (Joe) Biden (de democratische kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, nvdr) stemt, ben je in nazi-Duitsland. Zo zal het zijn.” luidt de repliek van de vrouw. “We leven in een socialistische staat”, voegt haar 59-jarige man nog toe.

Raphaela Mueller, die geboren en opgegroeid is in Duitsland, zegt aan CNN “compleet geschokeerd” te zijn door het gebeuren. “De swastika (hakenkruis) is een symbool dat bij velen een trauma kan triggeren.”

“Ik groeide op met verhalen over mijn overgrootmoeder die in de jaren dertig en veertig in het geheim vocht tegen de eerste golf van nazi’s”, schrijft ze bij haar Facebook-post met het filmpje. “Laat me dit voor eens en voor altijd duidelijk maken – DE SWASTIKA IS EEN SYMBOOL VAN HAAT EN JE ZWAAIT DE VLAG NIET, JE DRAAGT HET SYMBOOL NERGENS OP JE LICHAAM, JE GEBRUIKT OF VERDEDIGT DIT SYMBOOL NOOIT. EINDE VERHAAL.”

Verbannen

Ook supermarktketen Walmart zegt zulk gedrag niet te tolereren. “Wat er gebeurde in onze winkel in Marshall, Minnesota is onaanvaardbaar” klinkt het in een verklaring. “We vragen iedereen om een gezichtsbedekking te dragen wanneer ze onze winkels binnenkomen voor hun veiligheid en de veiligheid van anderen. Het is jammer dat sommige mensen deze pandemie hebben gebruikt als een kans om een verontrustende situatie te creëren voor klanten en medewerkers in onze winkel.”

Walmart heeft dan ook besloten het bewuste koppel voor minstens een jaar te verbannen uit hun winkels. De politie zal het koppel arresteren indien ze terugkeren naar de winkel. Er werd wel door niemand klacht neergelegd. Ook enkele Amerikaanse politici, waaronder de gouverneur van Minnesota Tim Walz, veroordeelden het gedrag van het koppel.

Het incident gebeurde op dezelfde dag dat de staat Minnesota mondmaskers verplichtte in winkels. In de VS wordt het dragen van mondmaskers door velen als beperkend ervaren, maar recent veranderde zelfs president Trump van mening over mondmaskers. Hij noemt het dragen ervan nu “patriottisch”.

Het bericht Shoppers met nazi-mondmaskers shockeren, maar: “Ik ben geen nazi” (video) verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels