HomeNieuwsBizarPrehistorische reuzenpinguïn ontdekt in Nieuw-Zeeland

Prehistorische reuzenpinguïn ontdekt in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-zeeland hebben enkele paleontologen een interessante ontdekking gedaan. Tijdens een expeditie vonden de onderzoekers fossiele resten van een onbekende reuzenpinguïn. De vogel was zo groot als een mens en woog bijna 100 kilogram.

Enkele Duitse wetenschappers ontdekten de resten van de reuzenpinguïn in gesteenten bij een strand ten zuiden van het huidige Christchurch. Zo’n 60 tot 55 miljoen jaar geleden wandelde het dier rond op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

Reus onder de pinguïns

De paleontologen stelden vast dat de vogel bijna 100 kilogram woog en een lengte had van 1 meter 77. Hiermee is hij een reus onder de pinguïns. Zeker in vergelijking met de Keizerspinguïn die 1 meter 20 meet en daarmee de grootste levende in zijn soort is.

De onderzoekers doopten het dier om tot Kumimanu biceae. Wat monsterlijke vogel betekent in het Maori, de traditionele Nieuw-Zeelandse taal.

Ontstaan na de dinosauriërs 

Het uitsterven van de dinosauriërs openden nieuwe ecologische mogelijkheden voor vogels zoals pinguïns. Doordat de grote reptielen weg waren, konden zij zich beter ontwikkelen. Hierdoor zagen we enkele miljoenen jaren na de dino’s een evolutie tot gigantische exemplaren.

Anderzijds werkte hun grootte ook in hun nadeel, want ze kregen heel wat concurrentie van andere grote zeeroofdieren, zoals walvissen en zeehonden. Dit kan geleid hebben tot het verdwijnen van de reuzepinguïn. Hun soortgenoten konden wel overleven omdat zij de kleinere vissen in mindere mate moesten delen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels