HomeNieuwsBizar‘Onderwereldgevangenis’ met martelkamer ontdekt vlakbij Belgische grens (foto’s/video)

‘Onderwereldgevangenis’ met martelkamer ontdekt vlakbij Belgische grens (foto’s/video)

De Nederlandse politie heeft vorige week zeven containers ontdekt die dienst deden als ‘onderwereldgevangenis’ in Wouwse Plantage, een dorpje vlakbij de Belgische grens. Een van de containers deed dienst al heuse martelkamer. De clandestiene gevangenis werd ontdekt door de kraak van chatdienst EncroChat.

Vorige week sloegen de Nederlandse en Franse politie erin de geëncrypteerde chatdienst EncroChat, die vooral gebruikt werd door criminelen, te kraken. In “het grootste rechercheonderzoek ooit in Nederland” werd een “goudmijn aan informatie” ontdekt, klonk het toen op de persconferentie – en sommige van die informatie was schokkend. Nu blijkt om welke schokkende feiten het juist gaat: aan de hand van chatberichten werd in het Nederlandse dorpje Wouwse Plantage een clandestiene containergevangenis ontdekt die nog klaargemaakt werd voor gebruik.

Van de zeven containers, die in een loods stonden, zouden er zes dienstdoen als cel en was er één ingericht als martelkamer. In die martelkamer bevond zich een tandartsstoel waarin de gevangene kon worden vastgezet en kon gebruik worden gemaakt van “martelgereedschap” zoals een snoeischaar, een takkenschaar, een takkenzaag, scalpels, tangen, handboeien en vingerboeien. Zwarte katoenen zakken konden gebruikt worden om over het hoofd van het slachtoffer te worden getrokken.

YouTube / Politie Landelijke Eenheid. Links: de bewuste martelstoel. Rechts: de containers.

“Vreselijke dingen voorkomen”

De cellen waarin slachtoffers – allemaal mensen uit het criminele milieu – zouden vastgehouden worden, waren ter voorzorg afgetimmerd met geluidsisolerende platen en warmte-isolerende folie. Er stond alleen een chemisch toilet en aan de vloer en het plafond waren handboeien geplaatst. In de hoek van de cel hing een camera om de gevangene in de gaten te kunnen houden.

YouTube / Politie Landelijke Eenheid. Links: de vermoedelijke marteltuigen. Rechts: handboeien aan de vloer van een cel.

Het politie-onderzoek startte in april, toen een 40-jarige man uit Den Haag op de radar van de rechercheurs verscheen, schrijft AD. De man werd verdacht van betrokkenheid bij drugshandel en het voorbereiden van een liquidatie. Toen de politie vernam dat hij een loods in gebruik had, werd gefocust op de berichten in EncroChat. Daarin werd gesproken over het ontvoeren en martelen van slachtoffers. “Als ik hem op de stoel heb gaat er meer komen, maar die hond is spoorloos”, luidde bijvoorbeeld een bericht.

Volgens Nederlandse recherchechef Andy Kreeg waren de berichten in de chats “echt ontluisterend” en gingen alle alarmbellen af. “De mate van geweld die men wilde gebruiken, de termen die voorbij kwamen in de chats… Mijn rechercheurs, zelfs de mensen die al veertig jaar in het vak zitten, zeiden dat zezoiets nog nooit hadden meegemaakt” klinkt het. “Door tijdig in te grijpen hebben we echt hele vreselijke dingen weten te voorkomen.”

Zes mannen aangehouden

Er werden in Wouwse Plantage en in andere loods in Rotterdam ook vuurwapens, politie-uniformen en snelle voertuigen aangetroffen. De politie heeft in totaal zes mannen aangehouden, die door de rechter-commissaris in bewaring gesteld zijn op verdenking van voorbereiding van ontvoering, gijzeling, zware mishandeling en afpersing en deelname aan een criminele organisatie. Twee verdachten zijn tevens in bewaring gesteld voor wapenbezit. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft maandag hun gevangenhouding voor 90 dagen bevolen.

Het bericht ‘Onderwereldgevangenis’ met martelkamer ontdekt vlakbij Belgische grens (foto’s) verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels