HomeNieuwsBizarOeps: wetenschappers zoeken naar vogel die niet bestaat

Oeps: wetenschappers zoeken naar vogel die niet bestaat

Verschillende ornithologen hebben een gênante flater gemaakt. Ze waren veertig jaar op zoek naar een zeldzame vogel, die waarschijnlijk nooit heeft bestaan.

Het draait allemaal rond de Liberiaanse Loofbuulbuul. De zoektocht naar de mythische zangvogel begon in 1985, toen er eentje uit de lucht werd geschoten. Het beestje vertoonde verdacht veel gelijkenissen met de kleine loofbuulbuul, een vogel die wel vaker voorkomt in West-Afrika. Toch was er één groot verschil: er zaten witte vlekken op de vleugels van het doodgeschoten exemplaar.

Sindsdien zijn vogelspotters naarstig op zoek naar een soortgenoot van de Liberiaanse Loofbuulbuul. Tevergeefs, want tot op de dag van vandaag zijn ze nog niet geslaagd in die missie. Schotse wetenschappers van de University of Aberdeen besloten daarom een DNA-onderzoek uit te voeren op de eerste én enigste zeldzame zangvogel.

Voedingstekort

De resultaten zijn op zijn zachtst gezegd een klap in het gezicht van de fanatieke ornithologen. Er werd zodanig weinig verschil gevonden met de doodgewone kleine loofbuulbuul, dat de Schotse bollebozen besluiten dat het om een en dezelfde vogel gaat. En de witte vlekken? Die werden waarschijnlijk veroorzaakt door een voedingstekort.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels