HomeNieuwsBizarNieuwe Europese wet dreigt memes te verbieden

Nieuwe Europese wet dreigt memes te verbieden

Als de Europese Commissie de nieuwe voorstellen rond copyright-bescherming goedkeurt, zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor mensen die memes maken. De voorstellen willen onder andere foto’s beschermen, maar die vormen vaak de basis van nieuwe memes.

Europa beraadt zich momenteel over nieuwe regels die de rechten van mensen op het internet moeten beschermen. Meer specifiek gaat het over het copyright van de inhoud die je online plaatst. De huidige voorstellen van Europa zijn streng en dat kan negatieve gevolgen hebben voor memes, de grappige parodieën op bekende tekeningen of foto’s. Zo zou je ze niet langer kosteloos zelf kunnen maken.

Concreet wil Europa de makers van online inhoud meer middelen geven om hun rechten af te dwingen. Zo zouden fotografen op de hoogte gebracht worden als hun foto ergens gebruikt wordt. Gebeurt dat zonder toestemming, dan zou de rechtmatige eigenaar makkelijk een schadevergoeding kunnen eisen.

Tegencampagne opgestart

Dat is slecht nieuws voor mensen die graag memes maken. Die gebruiken vaak een bekende tekening of foto als basis en maken daarop dan een grappige variatie. Als de strikte bepaling van het Europese voorstel uiteindelijk door de Commissie geraakt, wordt dat heel wat moeilijker. Ondertussen is er al een campagne opgestart om de commissieleden van de mogelijke negatieve gevolgen op de hoogte te brengen, meldt Sky News.

De woordvoerder van de Europese Commissie ziet in de bepaling vooral een voordeel voor de eigenaars van de inhoud. “Het voorstel voor een moderner copyright-systeem in de EU zal de vrijheid van mening niet aantasten”, klinkt het. “Het zal ten eerste auteurs op de hoogte brengen van het gebruik van hun werk, zodat we voorkomen dat grote online platformen hier zonder toestemming van profiteren. Ten tweede verzekert het een eerlijke vergoeding van de eigenaars van de inhoud.”

Het bericht Nieuwe Europese wet dreigt memes te verbieden verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels