HomeNieuwsBizarNederland maakt nominaties voor ‘Gouden Windei 2022’ bekend: deze voedselproducten zijn het...

Nederland maakt nominaties voor ‘Gouden Windei 2022’ bekend: deze voedselproducten zijn het meest misleidend

Drie producten komen volgens de Nederlandse consumentenorganisatie foodwatch in aanmerking voor de titel van meest misleidende voedselproduct van het jaar. IJsthee die goed zou zijn voor je immuunsysteem van Jumbo, oma’s ambachtelijke aardappel-scharrelei-salade van Dirk en Dekamarkt, en cornflakes van Kellogg’s zijn genomineerd voor het Gouden Windei.

De verschillende soorten Jumbo Ice Tea, met namen als Inner Beauty, Good Energy en Feel Immune, zouden goed zijn voor je huid, haren, nagels en immuunsysteem. De ijsthee zou vooral water zijn met toegevoegde vitamines en te veel suiker, en dat is volgens foodwatch nergens goed voor.

De Pure Ambacht Ambachtelijke Salade Oma’s Aardappel-Scharrelei van Dirk en Dekamarkt suggereert een ambachtelijke salade, maar in werkelijkheid is het een sterk bewerkt voedingsmiddel, aldus foodwatch. «Vol met industriële ingrediënten, zoals conserveermiddelen en zoetstoffen.»

Ook de All-Bran Fruit’n Fibre-cornflakes van Kellogg’s is genomineerd. Er is weliswaar niks mis met de ingrediënten van de cornflakes, maar de inhoud van het pak is met een kwart verkleind, terwijl de schapprijs slechts licht gedaald is. Qua uiterlijk en afmetingen aan de voorkant zie het pak cornflakes er nog hetzelfde uit, maar «de prijs per kilo is in verhouding flink gestegen», meldt foodwatch.

Stemmen

Vanaf dinsdag kan het Nederlandse publiek een maand lang stemmen via www.goudenwindei.nl. Met de wedstrijd wil de organisatie aandacht vragen voor misleidende verpakkingen en etiketten die voedselfabrikanten te vaak zouden gebruiken om hun producten te verkopen.

Vorig jaar ging het Gouden Windei naar de groentesnoepjes van Nicolette van Dam. De snoepjes zouden misleidend zijn, omdat er evenveel suiker in zat als in sommige andere snoepwaar.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/nederland-maakt-nominaties-voor-gouden-windei-2022-bekend-deze-voedselproducten-zijn-het-meest-misleidend

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels