HomeNieuwsBizarMoeten honden- en kattenbaasjes binnenkort een diploma op zak hebben?

Moeten honden- en kattenbaasjes binnenkort een diploma op zak hebben?

De Waalse regering heeft een juridisch statuut goedgekeurd dat huisdieren beter moet beschermen tegen fysieke mishandeling. Die zogenaamde ‘dierenwelzijncode’ schrijft voor dat dierenbaasjes een diploma moeten kunnen voorleggen bij aankoop van een nieuw beest.

Waals minister Carlo Di Antonio (cdH) is het brein achter deze dierenwelzijnscode, die intussen is toegevoegd aan het Burgerlijk wetboek. Alle Waalse inwoners van ons land moeten de verstrengde regels voor het houden, verhandelen en transporteren van dieren in acht nemen.

Geen vechtpartijen

Een van de bepalingen is bijvoorbeeld het verbod op dierengevechten. Verder moeten ook alle katten-en hondenbaasjes hun viervoeter voortaan netjes registreren. En moord, verwaarlozing of experimenten met dieren zullen voortaan ook zwaarder bestraft worden. Naast een boete is nu ook celstraf mogelijk.

Maar de opvallendste nieuwigheid is ongetwijfeld het ‘Diploma Diereneigenaar’. Wie van plan is om een huisdier aan te schaffen, moet bij de gemeente eerst het vereiste diploma afhalen. Het gaat hier echter om een formaliteit, want je moet er geen lessen voor volgen of examens afleggen.

Diploma kan afgepakt worden

Geef je je huisdier ondanks dat diploma niet de vereiste verzorging? Dan kan het getuigschrift worden ingetrokken. Bij een zware inbreuk speel je het document definitief kwijt en kan je nooit meer een dier kopen of adopteren.

Het nieuwe juridische statuut treedt in gang zodra de tekst aan het Waalse parlement is voorgelegd. Voorlopig zijn er in Vlaanderen geen plannen voor een soortgelijke procedure.

Bron: Flair.be

Het bericht Moeten honden- en kattenbaasjes binnenkort een diploma op zak hebben? verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels