HomeNieuwsBizarIn Nieuw-Zeeland leggen ze wegen met bierflesjes

In Nieuw-Zeeland leggen ze wegen met bierflesjes

Gewoon asfalt is passé. In het Nieuw-Zeelandse Hamilton legt het stadsbestuur wegen aan met flesjes bier. De glazen omhulsels gaan eerst door de versnipperaar en worden daarna als fijn zand toegevoegd aan de weg.

“We zijn altijd op zoek naar manieren om te innoveren en onze duurzaamheid te verbeteren”. Aan het woord bij de website Stuff is Steve Uffindell, COO van Waikato District Alliance, het Nieuw-Zeelands onderhoudsbedrijf dat een stuk weg heeft aangelegd met gerecycleerde bierflesjes.

12.000 flesjes onder de wielen

Het proefproject werd uitgevoerd in de stad Hamilton, een uurtje rijden van Auckland. Verwacht je niet aan bierlabels die in de grond verwerkt zijn. Nee, de flesjes werden eerst versplinterd tot ze een soort zand werden. Dat gebruikte de firma dat zand in de wegbedekking. “Met onze test hebben we 12.000 flesjes hergebruikt en het resultaat blijkt het beter te doen dan onze traditionelen materialen.”

Het idee om glazen flesjes in wegen te gaan gebruiken komt van DB Breweries, het bekendste biermerk van Nieuw-Zeeland. Het bedrijf wilde een oplossing zoeken voor de vele flesjes die elk jaar op de afvalberg werden gegooid. “Nu produceren we elk jaar 104 ton DB Export Beer Bottle-zand”, legt woordvoerder Simon Smith uit. Uit de eerste testresultaten blijkt dat de nieuwe wegbedekking hoge temperaturen beter aankan en meer verkeer kan verdragen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels