HomeNieuwsBizarHoudt je kat meer van het ene baasje dan de ander?

Houdt je kat meer van het ene baasje dan de ander?

Iedereen die een kat heeft zal je zeggen dat ze niet altijd even sympathiek zijn. Soms denk je zelfs dat je eigen kat meer affectie voelt voor andere mensen omdat ze al eens krols op de schoot kruipt bij je zus of buurvrouw. Maar dat is niet zo.

Japanse wetenschappers lieten een kat zien hoe zijn baasje een doos probeerde te openen met twee vreemden die erbij stonden. De ene ging helpen, terwijl de ander erbij stond en ernaar keek. Daarna boden beiden de kat iets lekkers aan. Koos de poezelige viervoeter daarbij voor de persoon die zijn baasje had geholpen? Nee, het maakte hem niets uit.

Bij hetzelfde experiment maakte het de hond wel uit. Bij hetzelfde experiment namen honden liever geen voedsel aan van de vreemdeling die hun baasje weigerde te helpen.

Solitaire jagers

Hoewel katten wel hun eigen baasje herkennen, houdt hun sociale begrip daar wel ongeveer mee op. Het is niet zo dat ze zo verschrikkelijk onverschillig zijn en honden hartvervarmend invoelend. Katten hebben simpelweg niet door dat iemand hun baasje niet wil helpen en het maakt ze ook niets uit.

Dat heeft er vermoedelijk mee te maken dat honden al veel eerder zijn gedomesticeerd dan katten en dat honden afstammen van groepsdieren, terwijl katten meer solitaire jagers zijn.

Het bericht Houdt je kat meer van het ene baasje dan de ander? verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels