HomeNieuwsBizar‘Goblin mode’ is het Oxford woord van het jaar: wat betekent het?

‘Goblin mode’ is het Oxford woord van het jaar: wat betekent het?

‘Goblin mode’ is het woord van het jaar volgens Oxford University Press (OUP). Dat is voor het eerst beslist via een publieke bevraging. ‘Goblin mode’ kreeg maar liefst 93% van de stemmen. Maar wat betekent het om ‘full goblin mode’ te gaan?

«Een soort gedrag dat ongegeneerd genotzuchtig, lui, slonzig of gulzig is, meestal op een manier die de sociale normen en verwachtingen afwijst»: dat is de definitie die de Oxford English Dictionary, uitgegeven door OUP, geeft aan de term ‘goblin mode’. Het is het woord van 2022 zelfs volgens Oxford en beschrijft de reflex om je als een soort gore trol – of goblin – in een grot te gedragen, wanneer de buitenwereld overweldigend is. Lees: een reusachtige nachoschotel naar binnen spelen, Netflix bingen of urenlang zombiescrollen op TikTok na een zware dag, of na het openen van een nieuwsapp.

Middelvinger aan Instagram-idealen

De lexicografen van Oxford University Press (OUP) hadden Engelstaligen de keuze gegeven uit slechts drie woorden: metaverse, #IStandWith en goblin mode. Dat 318,956 bevraagden van de 340.000 voor dat laatste woord kozen is veelzeggend, vindt ook het hoofd van Oxford Languages, Casper Grathwohl: «Na een jaar als 2022, vindt ‘goblin mode’ veel weerklank bij iedereen die zich misschien op dit punt een beetje overweldigd voelt», zegt hij aan The Guardian, verwijzend naar onder meer de coronacrisis, inval in Oekraïne en energiecrisis. Grathwohl wijst erop dat die trollenmodus allicht een soort reactie is op het geïdealiseerde beeld dat we soms zien op TikTok en Instagram. «Het is geruststellend om te erkennen dat we niet altijd die gecureerde versie van onszelf moeten zijn», besluit Grathwohl.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/goblin-mode-het-oxford-woord-van-het-jaar-wat-betekent-het

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels