HomeNieuwsBizarGlaasje fruitsap ontstaan na klimaatverandering

Glaasje fruitsap ontstaan na klimaatverandering

Ons dagelijks glaasje fruitsap kent zijn oorsprong in de oertijd. Volgens wetenschappers zouden citrusvruchten zes tot acht miljoen jaar geleden ontstaan zijn na plotse klimaatveranderingen.  

De oorsprong van citrusvruchten is voor wetenschappers altijd een beetje een raadsel geweest. Het enige wat ze met zekerheid konden zeggen, is dat de mens er miljoenen jaren geleden al gek op was. Om het ontstaan van de vruchten te achterhalen, heeft Daniel Rokhsar, een geneticus aan het Amerikaanse UC Berkeley, er een studie over gemaakt. Hij ontdekte dat de huidige citrusbomen acht tot tien miljoen jaar geleden ontstaan zijn aan de voet van de Himalaya.

Klimaatverandering 

Rokhsar ontdekte niet alleen de plaats van oorsprong. Hij wijst in zijn studie ook op de positieve gevolgen van klimaatverandering. “Door de toenemende groei van de bergketen verzwakten de moessons. Dit zorgde voor een migratie van planten en dieren uit het gebied. Met een dramatische verandering in klimaat en habitat als gevolg.”

De citrusbomen verspreidden zich hierdoor in sneltempo naar Zuidoost-Azië en gingen uiteindelijk via handelsroutes  naar de rest van de wereld. Het is dus dankzij deze klimaatveranderingen dat we ’s ochtends fruitsap drinken.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels