HomeNieuwsBizarGigantisch zwart gat eet elke dag iets zo zwaar als onze zon...

Gigantisch zwart gat eet elke dag iets zo zwaar als onze zon op

Elke dag een hoeveelheid massa van ongeveer de grootte van onze zon, dat is wat het zwarte gat J2157 in zich opneemt. Dat blijkt uit de bevindingen van Australische wetenschappers die het fenomeen gedetailleerd bestudeerd hebben. Het zwarte gat groeit nog elke dag, maar is gelukkig heel wat lichtjaren van ons verwijderd.

Een van de grootste zwarte gaten in het heelal blijkt in een enorm tempo te groeien. Het is nu al 34 miljard keer zo zwaar als onze zon. Elke dag slokt het het gewicht van onze ster aan materie op om te groeien. Dat is ruim 333.000 keer het gewicht van de Aarde.

8.000 keer groter dan ons zwart gat

Onderzoekers van de Australian National University hebben het zwarte gat bestudeerd. Het object, dat J2157 heet, is 8.000 keer zo groot als het zwarte gat in het midden van onze Melkweg. ’Ons’ zwarte gat zou twee derde van alle sterren in de Melkweg moeten opslokken om even groot te worden als J2157.

J2157 staat zo ver weg van ons in het universum, dat we het zwarte gat zien tijdens de jeugdjaren van het heelal. “We zien het op het moment dat het heelal slechts 1,2 miljard jaar oud is, minder dan 10% van de huidige leeftijd”, zeggen de onderzoekers. Het is onbekend hoe zwarte gaten zo vroeg in de geschiedenis al zo groot konden worden.

Het bericht Gigantisch zwart gat eet elke dag iets zo zwaar als onze zon op verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels