Vind ons op

Zita

Gebruik van ‘stalkerapps’ in Nederland neemt toe

Bizar

Gebruik van ‘stalkerapps’ in Nederland neemt toe

Duizenden Nederlanders worden bespioneerd door middel van ‘stalkerware’ op hun smartphone. Door deze software kunnen ouders of (ex)-partners toegang krijgen tot allerlei privézaken. Met zo’n programma kan iemand anders je internetgedrag in de gaten houden, WhatsApp-gesprekken meelezen of zelfs je camera aanzetten.

Meer en meer Nederlanders worden het slachtoffer van stalkerware. De applicatie geeft een nieuwsgierige ouder of (ex)-partner toegang tot je foto’s, WhatsApp-gesprekken of locatie. Vorig jaar werden er 6.500 gevallen geregistreerd, maar het werkelijke aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk veel hoger. Dat meldt RTL Nieuws.

Vooral (ex)-partners gebruiken de software. De app wordt dan stiekem geïnstalleerd op een smartphone en stuurt allerlei informatie door. Je kan bijvoorbeeld de microfoon aanzetten en zo ongegeneerd mee luisteren. Meestal krijgt het programma een niet herkenbare of algemene naam, zoals ‘System Update Service’.

Een abonnement voor de app kost tussen de 20 en 60 euro per maand. De software wordt verkocht als een manier om je kind in de gaten te houden, maar apps zoals Tinder en Happn zijn ook te volgen.

Android en iPhone

Dit soort apps zijn niet toegestaan op iPhones, tenzij de administratorrechten worden verkregen door het ‘rooten’ of ‘jailbreaken’ van de smartphone. De software is wel makkelijk te gebruiken op een Android-smartphone.

Het bericht Gebruik van ‘stalkerapps’ in Nederland neemt toe verscheen eerst op Metro.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer in Bizar

To Top