HomeNieuwsBizarFitness-app toont gevoelige informatie

Fitness-app toont gevoelige informatie

Een publiek toegankelijke kaart van de fitness-applicatie Strava toont gevoelige informatie over de locatie en activiteiten van soldaten op westerse militaire bases. De kaart is gepubliceerd in november vorig jaar, maar pas afgelopen weekend kwam aan het licht dat die ook gevoelige informatie bevat.

De Global Heatmap van Strava gebruikt informatie van satellieten om de locatie en bewegingen van de gebruikers in kaart te brengen. Dat gebeurt weliswaar niet in realtime, maar gecumuleerd over een periode van twee jaar. Gebieden en routes waar activiteit is, worden op basis van de intensiteit meer of minder opgelicht. De sportactiviteiten van Strava-gebruikers kunnen worden geregistreerd met de smartphone en fitness-trackers zoals Fitbits.

Militaire bases

Europa en het grootste deel van de Verenigde Staten lichten fel op in de Heatmap, aangezien daar miljoenen mensen een fitness-tracker gebruiken, aldus de Amerikaanse krant Washington Post. In oorlogsgebieden en woestijnen in landen zoals Afghanistan, Irak en Syrië, is de kaart bijna volledig donker gekleurd, op enkele kleine lichtpunten na: gekende bases en mogelijk ook onbekende en gevoelige sites.

Hoewel de locatie van sommige bases al gekend is, zoals de grote basis in het Afghaanse Kandahar, toont de Heatmap de routes die de gebruikers het meest volgen als ze trainen. Sommige lijnen lopen echter ook buiten de bases, wat zou kunnen wijzen op mogelijke patrouille-routes, waarbij soldaten hun fitness-tracker bij zich hebben. De Washington Post merkt ook nog op dat de kaart in Afghanistan een spinnenweb aan lijnen toont tussen verschillende bases en dus bevoorradingsroutes doet oplichten.

Volgens Strava kon het probleem gemakkelijk vermeden worden. Bij atleten die hun gegevens hebben gemarkeerd als ‘privé’, is een en ander niet publiek zichtbaar.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels