HomeNieuwsBizarEerste homohuwelijk was in 1901 al een feit

Eerste homohuwelijk was in 1901 al een feit

Twee vrouwen zijn erin geslaagd om in 1901 voor de katholieke kerk te trouwen. Nochtans is het homohuwelijk in Spanje pas gelegaliseerd in 2005. De pastoor had geen flauw idee dat hij twee vrouwen in het huwelijksbootje liet stappen. 

Marcela Gracia Ibeas en Elisa Sánchez Loriga leerden elkaar kennen in het noord-westen van Spanje in 1885. Hun vriendschap bloeide uit tot een passionele liefde. Om een schandaal te vermijden, stuurden de ouders van Marcela haar naar Madrid om haar studies af te werken. De liefde bleef duren, want ook na haar studies konden de twee elkaar niet missen.

Plan

Vastberaden om de rest van hun dagen samen te blijven, bedachten de vrouwen een plan. Eerst lieten ze hun omgeving geloven dat ze een ruzie hadden gehad. Volgens historicus Narciso De Gabriel zou Marcela op dat moment zwanger zijn van een onbekende man. Marcela kondigt tegelijk aan dat ze gaat trouwen met Mario, de “neef” van Elisa.

Die neef was in werkelijkheid Elisa, die voortaan als man door het leven ging. Mario beweerde dat hij in Londen was opgegroeid als de zoon van een atheïst. Op 26 mei 1901 werd Mario daarom gedoopt om dan uiteindelijk te huwen met Marcela op 8 juni 1901. Het eerste homohuwelijk was een feit.

Lang konden de dames echter niet van dat huwelijk genieten. Na enkele dagen kwam hun complot aan het licht en haalde hun verhaal de kranten met de kop “Het huwelijk zonder bruidegom”. Ze moesten vluchten naar Portugal en vervolgens Argentinië.

Verfilming

De Spaanse regisseur Isabel Croixet was zo geboeid door dit verhaal dat ze besloot om het te verfilmen. “Ik was meteen gefascineerd toen ik de eerste keer over het verhaal hoorde, dat bijna meer vragen deed rijzen dan antwoorden gaf. We weten niet wat hen uiteindelijk overkomen is, en hoe dachten ze ermee weg te komen?”. In mei starten de opnames van ‘Elisa y Marcela’. De film zal later dit jaar op Netflix te zien zijn.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels