HomeNieuwsBizarDeze muzikale voorkeur wijst op psychopatische trekjes

Deze muzikale voorkeur wijst op psychopatische trekjes

Psychopaten hebben een muzikale voorkeur voor hiphop en R&B. Vooral ‘Lose Yourself’ van Eminem en ‘No Diggity’ van Blackstreet vallen in de smaak.

Psychopaten worden vaak geassocieerd met klassieke muziek of jazz, maar dat strookt volgens de universiteit van New York niet met de realiteit.  De onderzoekers lieten 200 mensen luisteren naar 260 songs. En wat bleek? Mensen met een persoonlijkheidsstoornis en daaruit voortvloeiend associaal gedrag genieten vooral van hip hop en R&B.

Heath Ledger als The Joker in ‘Batman’. – Foto R.V.

The Joker

De resultaten van de muzikale en psychologische testen zijn opvallend, en vooral ook nuttig voor artsen. Door de muzikale voorkeuren van hun patiënten in kaart te brengen, kunnen zij hen immers meer doeltreffend behandelen.

«Psychopaten, bijvoorbeeld seriemoordenaars, worden vaak stereotiep voorgesteld», hekelt hoofdonderzoeker Pascal Wallisch in The Guardian. Personages zoals Hannibal Lecter in ‘Silence of the Lambs’ of The Joker in ‘Batman’ zijn dan ook bij de haren gesleurd. «In werkelijkheid hebben ze meer weg van je schijnbaar doodgewone buurman of collega.»

Niet-psychopaten

De wetenschappers konden ook vaststellen welke nummers in de smaak vallen bij mensen die weinig of geen psychopatische trekjes vertonen. Bij die groep blijken vooral poppy nummers als ‘My Sharona’ van The Knack en ‘Titanium’ van Sia goed te scoren.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels